Acasă » Interes general » Conferința ITforENERGY la Târgu Jiu a descoperit o primărie digitalizată 95%

Conferința ITforENERGY la Târgu Jiu a descoperit o primărie digitalizată 95%

28 octombrie 2023
Interes general
energynomics

Federația Patronală Petrol și Gaze și Patronatul Femeilor Antreprenor – membru fondator al CONAF au organizat la Târgu Jiu (județul Gorj), a doua conferință națională #ITforENERGY – Zilele Smart Industry – Îmbunătățirea nivelului de cunoștințe în domeniul IT,  ocazie cu care cei prezenți au subliniat importanța digitalizării în contextul competitivității europene, beneficiile educației digitale, impactul transformării digitale asupra pieței muncii.

Speakerii au adus în discuție și provocările cu care se confruntă în procesul de digitalizare, menționând importanța adoptării unei legi eficiente privind lobby-ul, care, în prezent, nu funcționează în România. Au subliniat că este necesară prezentarea de date, statistici și experiențe concrete pentru a atrage companiile specializate să ofere servicii digitale.

Iulian Popescu, Prefectul județului Gorj, a subliniat necesitatea unei revizuiri complete a resurselor de formare și a cursurilor legate de digitalizare. El a accentuat faptul că digitalizarea nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc pentru a atinge obiectivele de a dezvolta o economie competitivă și reală. ”Să ne luptăm cu tot ce are Elveția, Luxemburg, Marea Britanie sau Statele Unite nu putem altfel decât folosind instrumente și competențe digitale, utilizând oameni care nu trimit poze scrise cu pixul pe o hârtie. Este clar că aceste competențe vin și din cursuri, dar în primul rând din mentalitate. Trebuie să o schimbăm! Mentalitatea este dușmanul principal al digitalizării în România.”

Cosmin Pigui, Primarul comunei Peștișani a împărtășit audienței cum a reușit să ajungă rapid la un grad de digitalizare de 95%. „Am căutat să digitalizez primăria încă din primele luni de când am ajuns primar, în 2016. Fiind la bază informatician am dorit să am toate departamentele interconectate. Am început procesul de digitalizare după pandemie și în acest moment suntem la 95% o primărie digitalizată. Dar, atenție. În 2007 a fost dată legea 135 privind arhivarea electronică. Am crezut că o să dispară hârtiile din primărie, numai că nici până la această oră, iată după 6 ani de zile, nu au fost publicate normele de aplicare. Astfel că eu acum muncesc dublu-fac mapa și electronic și fizic. Ce am rezolvat cu o lege care sună bine dar fără norme de aplicare? Dar în momentul de față pentru mine este o realizare să știu exact situația fiecărui locuitor al comunei din punct de vedere administrativ – ce are la rol, ce impozite plătește, ce debite are, ce acte deține sau nu. Înainte au existat cazuri în care la rolul agricol un cetățean figura cu o situație și la impozite și taxe cu alta care să-l avantajeze. Am avut și salariați care s-au opus digitalizării, care au fost reticenți schimbării. Între timp au plecat, s-au pensionat și noi am mers înainte. Doar că ar fi mult mai simplu pentru noi să avem o lege a arhivării electronice operabilă. Ministerul Digitalizării a uitat să elaboreze și normele necesare aplicării.”, a explicat Cosmin Pigui

”Pentru OMV Petrom, transformarea digitală nu reprezintă doar viitorul, ci și soluția actuală pentru a optimiza operațiunile, a îmbunătăți eficiența și a furniza servicii mai bune clienților de energie. Am plecat de la evenimentul IT for Energy de la Tîrgu Jiu cu o doză puternică de inspirație în urma discuțiilor la care am participat. Deși este o cale lungă, cu multe variabile de coordonat, rămân optimist că ne aflam pe calea cea bună spre un viitor promițător în ceea ce privește digitalizarea în industria de energie din Romania.”, a comunicat Ionuț Ciubotaru, Vicepreședinte pentru dezvoltarea afacerilor OMV Petrom.

”Companiile și unitățile administrativ teritoriale nu trebuie să rateze fondurile europene pe care le au la dispoziție în lunile Noiembrie-Decembrie: 184 milioane euro au IMM-urile din Gorj pe Tranziție Justă.”, a declarat Roxana Mircea, Managing Partner REI Grup.

Claudia Mungiu-Pupăzan, Conferențiar universitar doctor Universitatea «Constantin Brâncuși», a menționat că universitatea are rolul de a pregăti viitoarea generație de profesioniști pentru piața muncii, cu accent pe dezvoltarea competențelor digitale. ”În fiecare dintre domeniile abordate de facultățile noastre își face loc digitalizarea. Suntem cei care pregătim viitoarea generație pentru piața muncii. Avem de-a face cu tineri care vin deja pregătiți, cu competențe și abilități destul de avansate în zona digitalizării. Anul trecut instituția noastră a accesat fonduri prin PNRR și a câștigat un proiect de aproximativ 15 milioane și jumătate de lei pentru digitalizarea infrastructurii universității, în ideea de a dezvolta laboratoare pentru fiecare dintre cele patru facultăți. Ne dorim sa creștem competențele digitale nu numai la studenți ci și la cadrele didactice, prin laboratoarele de cercetare și ale personalului auxiliar. Fiind o universitate situată într-o regiune nu foarte ofertantă, pregătirea studenților pentru meseriile viitorului reprezintă principala noastră provocare. Și noi, cadrele didactice, trebuie să fim interesați de învățarea continuă, să ne adaptăm metodele de predare”.

Cristina Chiriac, președinta PFA & CONAF, moderatorul conferinței, a evidențiat în deschiderea evenimentului că implementarea digitalizării de către IMM-uri este o investiție pe termen lung.

”Doar 53% dintre IMM-uri au un nivel de digitalizare de bază, comparativ cu media UE  de 69%, conform Raportului de țară pentru România 2023 al Comisiei Europene Este o realitate cruntă pentru o țară a cărei inteligență strălucește la cele mai grele olimpiade mondiale.

Suntem furnizori de elite cărora nu suntem capabili să le oferim un mediu de business la înălțimea lor. România are cea mai mică rată de participare la învățarea pe tot parcursul vieții. Doar 1% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani participă la activități de învățare în rândul adulților, cu mult sub media europeană de 9,1%.

Este timpul să renunțăm la suficiența profitului mediocru și să ne adaptăm unei piețe a muncii, care pentru că doar aproximativ 20% din nevoile actuale îi sunt acoperite și-a creat propriile autostrăzi spre occident. Din păcate cu un singur sens, acela de plecare.

Este nevoie de o sinergie care să contextualizeze competitivitatea economică românească, într-un frame global, iar ceea ce ne propunem în cadrul #ITforENERGY, pe lângă oferirea modelelor de bune practici și mentorat, este ca punctual, concret, să oferim cursuri de competențe digitale aplicate nevoilor IMM-urilor. E timpul ca fiecare antreprenor să pună umărul la autostrada valorilor românești, cu un dublu sens”, a comunicat Cristina Chiriac.

La conferința #ITforENERGY, desfășurată miercuri, 25 octombrie, au mai participat Gabriel Coica – Viceprimar Târgu Jiu, Marius Ionescu – Director Tehnic Primăria Târgu Jiu, Carmen Ghiță – Alecu – Director Economic Integrisoft, Mitruț Stănoiu – Manager Web Logistics.

Următoarele conferințe #ITforENERGY vor fi organizate pe 6 noiembrie în Ploiești, pe 28 noiembrie în Brăila.

Titlu proiect: #ITforENERGY – Imbunatatirea nivelului de cunostinte in domeniul IT pentru angajatii IMM

 

PROIECTUL ITforENERGY ESTE COFINANȚAT DIN FONDUL SOCIAL EUROPEAN PRIN PROGRAMUL OPERAȚIONAL CAPITAL UMAN 2014 – 2020, COD SMIS 142732

Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți

Obiectivul tematic 8: Promovarea unei ocupări sustenabile și de calitate a forței de muncă și sprijinirea mobilității forței de muncă

Prioritatea de investiții 10.iii: Îmbunătățirea accesului egal la învățarea pe tot parcursul vieții pentru toate grupurile de vârstă într-un cadru formal, non-formal sau informal, actualizarea cunoștințelor, a aptitudinilor și a competențelor forței de muncă și promovarea unor căi de învățare flexibile, inclusiv prin orientare profesională și prin validarea competențelor dobândite

Obiectivul specific: 3.12.: Îmbunătățirea nivelului de cunoștințe/ competențe/ aptitudini aferente sectoarelor economice/ domeniilor identificate conform SNC și SNCDI ale angajaților

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *