Într-un discurs rostit astăzi, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menționat cinci măsuri imediate pregătite ca răspuns la „manipularea pieței gazelor de către Rusia, [care] se propagă în piața de electricitate”, conducând la „prețuri astronomice la electricitate” pentru gospodării și companii”, dar și la o „volatilitate enormă a pieței”.
Economii inteligente de energie electrică „Trebuie să economisim energia electrică, dar trebuie să o economisim într-un mod inteligent. Dacă te uiți la costurile energiei electrice, există vârfuri de cerere. Și acestea sunt cele mai scumpe, pentru că, în asemenea momente intră pe piață gazul scump. Ca urmare, ceea ce trebuie să facem este să aplatizăm curba și să evităm vârfurile de cerere. Vom propune un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică la orele de vârf și vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a realiza acest obiectiv.”
Limitarea veniturilor producătorilor cu costuri mici UE va propune un plafon pentru veniturile companiilor care produc energie electrică cu costuri reduse. „Sursele de energie cu emisii scăzute de carbon realizează venituri enorme în această perioadă – pentru că produc cu costuri mici, dar au prețuri mari în piață. Venituri cu care nu le-au calculat niciodată; venituri la care nu au visat niciodată; venituri pe care nu le pot reinvesti în aceeași măsură. Aceste venituri nu reflectă costurile lor de producție. Așadar, acum este timpul pentru consumatori să beneficieze de costurile scăzute ale surselor de energie cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi, de exemplu, sursele regenerabile. Vom propune redirecționarea acestor profituri neașteptate către statele membre, astfel încât statele membre să poată sprijini gospodăriile vulnerabile și companiile vulnerabile.”
Limitarea veniturilor companiilor de hidrocarburi Companiile de petrol și gaze au realizat, de asemenea, profituri masive. „De aceea, vom propune să existe o contribuție de solidaritate pentru companiile care se bazează pe combustibili fosili, pentru că toate sursele de energie trebuie să ajute la depășirea crizei. Statele membre ar trebui să folosească aceste venituri, așa cum am spus, pentru a sprijini gospodăriile și companiile vulnerabile, dar și pentru a le investi în surse de energie curată, de origine locală, cum sunt sursele regenerabile, de exemplu.”
Garanții de stat pentru companiile de utilități energetice Acestea trebuie susținute pentru a putea face față volatilității piețelor. „Aici, este o problemă a securizării piețelor futures, iar pentru asta este nevoie de lichiditate. Aceste companii sunt în prezent chemate să plătească imediat sume mari și neașteptate, ceea ce amenință nu numai capacitatea lor de a tranzacționa, ci și stabilitatea piețelor futures. Este o problemă de lichiditate. Prin urmare, vom contribui la simplificarea unor ajutoare de lichiditate din partea statelor membre pentru companiile energetice. Vom actualiza cadrul temporar [de reglementare, n.e.] și vom permite astfel furnizarea rapidă a garanțiilor de stat.”
Scăderea costurilor cu gazul CE va propune un plafon de preț pentru gazul rusesc, cu obiectivul „de a reduce veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a-și finanța războiul atroce din Ucraina”.
Cele cinci măsuri anunțate de Ursula von der Leyen vor fi discutate cu statele membre în cadrul Consiliului informal al miniștrilor Energiei de vineri.