###author###
Reprezentanții industriei mari reuniți în confederația patronală CONPIROM au cerut marți guvernului să amâne termenul de liberalizare a prețului gazelor naturale prevăzut pentru 1 aprilie și să renegocieze cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional un nou calendar al liberalizării.
Deși marile companii își majorează costurile cu fiecare scumpire a energiei, noua scumpire de la 1 aprilie ar duce majoritatea jucătorilor din industrie pe pierdere, mulți fiind dependenți de exporturi. Competitivitatea pe plan extern este, astfel, afectată pentru o industrie care este responsabilă de 32,5% din produsul intern brut, față de media UE de 19,1% din PIB.
Conform unui studiu Deloitte comandat de CONPIROM, liberalizarea prețului gazelor ar trebui să aibă loc mai ”lin”, într-un interval de încă 8-14 ani, pentru a nu produce efecte catastrofale pentru economia românească. Studiul Deloitte a implicat și echipa din Spania și a luat în considerare un scenariu principal de reducere a activității cu 50% în sectorul industrial, bazat pe date Eurostat din 2012 și prețul mediu al energiei din țări precum Franța.
”Luând în considerare o rată de reducere/încetare a activităţii de 50% în sectorul industrial, ca urmare a majorării preţurilor la gaze naturale, s-a calculat impactul direct în termeni economici și de ocupare a forței muncă în sectoarele industriale…. Impactul total (atât direct cât şi indirect) constă într-o reducere a contribuției la PIB de 6,3 miliarde de euro (o scădere de aproximativ 5%) şi afectarea a 525,7 mii de locuri de muncă. Rata şomajului creşte de la 5,4% la 9,1%”, spune Valeriu Binig, director Energy & Resources/ Corporate Finance, Deloitte România.
”Calendarul stabilit pentru liberalizarea preţurilor la gazele naturale este unul agresiv, care prevede o creştere de 143% a preţului gazelor naturale indigene în următorii doi ani pentru consumatorii non-casnici”, susține Binig.
Deși ponderea consumului de gaze în totalul consumului de energie a scăzut spre 32-33%, industria și-a păstrat constantă această pondere, la 40% din totalul energiei, spune Binig. Anul acesta calendarul liberalizării prevede creșteri majore ale gazelor, de exemplu de la 72 de lei/1.000 de metri cubi la 119 lei/1.000 de metri cubi în octombrie, în trei trepte succesive, pentru gazele de import.
Alte probleme: 100% din gazul de import al României trece din Rusia prin Ucraina, nu există piață de echilibrare și orice profit suplimentar este supraimpozitat de stat la producătorii de gaze cu 60%. Iar România este dependentă de un oligopol ce poate fi influențat politic. În plus, România nu dispune nici de o schemă de sprijin cu fonduri structurale pentru eficiență energetică industrială, au mai spus membrii CONPIROM.
În vreme ce Ioan Niculae, președintele Interagro, spune că industria se apropie iar de punctul de nerentabilitate care ar duce la închiderea tuturor unităților după 1 aprilie, Ionel Borș, directorul de țară al ArcelorMittal, acuză pericolul delocalizării. ”Pentru fiecare loc de muncă pierdut în unitățile noastre, alte 20 se pierd pe orizontală”, adaugă Jerome Lionet, director general Saint–Gobain România. ”1 aprilie ar putea fi Marțea Neagră a economiei românești, industria s-ar putea închide complet”, a conchis Ioan Niculae.
abordarea evolutiei preturilor a fost gresita din capul locului NU ASA TREBUIE PROCEDAT!!! In sistemul acesta de lucru niciodata industria ro nu va accepta majorari de tarife la gaze !!! Si nici guvernul Ro nu va obtine de la CEE dispense .. asa .. la infinit !!!
am avut o discutie cu Turcu urmare a unei emisiouni TV organizata de Andrea Cretulescu . I-am dat nr meu de telefon si … acum se smiorcaie pe la govern cu amenintari. NU ASA SE PROCEDEAZA !!!