Conservarea şi ecologizarea minelor vor necesita în acest an fonduri estimate la aproximativ 42 de milioane de lei (9,45 milioane de euro), a spus Societatea de Conservare şi Închidere a Minelor „Conversmin” – SA Bucureşti pentru Mediafax. Anul trecut pentru aceste operaţiuni autorităţile au alocat peste 57 de milioane de lei, iar între 2005 şi 2014 aproape 920 de milioane de lei.
Anul trecut, Conversmin a asigurat conservarea a 60 de obiective miniere şi închiderea şi ecologizarea a 37 de obiective, dintre care 9 au avut alocate fonduri pentru execuţia unor lucrări de remediere, intervenţii sau calamităţi.
De asemenea, în 2013 au intrat în conservare 64 de obiective miniere şi s-au închis şi ecologizat 33 obiective miniere, din care 9 au avut alocate fonduri pentru execuţia unor lucrări de remediere, intervenţii sau calamităţi. Între 2005 și 2014 au intrat în conservare 640 de obiective miniere şi au fost închise şi ecologizate 502 mine.
Începând cu anul 1998, în conformitate cu Legea minelor 61/1998 şi 85/2003, prin 11 hotărâri succesive de Guvern s-a aprobat închiderea definitivă şi reconstrucţia ecologică a zonelor afectate pentru 556 mine/cariere, amplasate în 227 de localităţi din 28 de judeţe, care au în componenţă 2.504 lucrări miniere de legătură cu suprafaţa reprezentate de galerii de coastă, plane înclinate, puţuri principale, puţuri auxiliare şi suitori de aeraj, precum şi 78 iazuri de decantare cu un volum total înmagazinat de 341,31 milioane mc şi o suprafaţă ocupată de circa 1.770 ha şi 675 halde miniere cu un volum de 3.101,92 milioane mc şi o suprafaţă ocupată de circa 9.260 ha, pentru care trebuie asigurate fondurile necesare pentru efectuarea lucrărilor şi activităţilor minime necesare punerii în siguranță şi urmărirea stabilității în timp a depozitelor.
„Din totalul celor 556 de obiective miniere, la 31 decembrie 2014 stadiul fizic al perimetrelor miniere se prezintă după cum urmează: obiective miniere finalizate: 212; obiective miniere aflate în diverse stadii de execuție: 93; obiective miniere neatacate: 251”, arată datele Conversmin.
Activitatea minieră de exploatare a unui zăcământ încetează atunci când resursele minerale exploatabile s-au epuizat, când exploatarea a devenit nerentabilă economic sau atunci când continuarea exploatării a devenit imposibilă din cauze naturale (inundaţii, surpări, alunecări de teren) sau provocate (foc, explozii de gaze), ale căror efecte nu pot fi înlăturate prin intervenții tehnice, în condiţii economice.
Principalele probleme ale activităţii de reconstrucţie ecologică a zonelor afectate o constituie amenajarea şi punerea în siguranţă a depozitelor de material steril rezultat în urma exploatării zăcămintelor din cadrul obiectivelor miniere, respectiv haldele şi iazurile de decantare, spun oficialii companiei de stat.
Operațiunile necesită un volum mare de investiții, soluții şi lucrări speciale pentru asigurarea stabilității şi punerea în siguranță a acestora, respectiv: execuția sau remedierea de lucrări cu caracter hidrotehnic (galerii hidrotehnice, cămine de colectare, sonde inverse, drenuri, rigole colectoare, canale de deviere şi de coastă, disipatoare, ziduri de sprijin, apărări de maluri, regularizări cursuri de apă, etc.); geometrizarea depozitelor (descărcări şi depuneri de material, compactări, consolidări curente sau speciale, protecții, acoperirea cu sol, plantări sau înierbări, impermeabilizări etc.); execuția de lucrări necesare monitorizării şi urmăririi în timp a stabilității – borne topografice, piezometre, inclinometre.
Conversmin este o societate cu capital integral de stat şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului. Societatea estimează pentru acest an venituri totale de 46,3 milioane lei şi are 90 de angajaţi.
Sursa
Mediafax