Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă trucare a unor licitații publice organizate de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. pentru atribuirea lucrărilor de mentenanță, modernizare și retehnologizare a Rețelei Electrice de Transport, arată instituția.
Investigația a fost declanșată având la bază unele informații furnizate de Transelectrica SA, care a sesizat un posibil comportament anticoncurențial al companiilor Energobit S.A., ELM Electromontaj Cluj S.A, Societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport Smart S.A. și Energotech S.A., în cadrul a două licitații având ca obiect „Retehnologizare a stației 400/110/20kV Domnești” și „Modernizare a stației electrice 220/110kV Râureni”.
„Pornind de la aspectele sesizate de autoritatea contractantă, analizăm toate licitațiile de atribuire a lucrărilor respective, fiind posibilă o înțelegere pentru împărțirea contractelor. Este foarte important să depistăm și să corectăm disfuncționalitățile din domeniul achizițiilor publice, astfel încât, în final, să avem o cheltuire eficientă a fondurilor publice”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
În cadrul acestei investigații, în luna decembrie 2017, Autoritatea de Concurență a efectuat inspecții inopinate la sediul companiilor, iar documentele ridicate în cadrul inspecțiilor se află în analiza Consiliului Concurenței, în cadrul procedurii specifice de investigație. Inspecțiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigației, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunțare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește existența unei încălcări a Legii concurenței.
În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor.
În 2016, CNTEE Transelectrica a derulat aproape simultan două licitaţii privind retehnologizarea şi modernizarea a două staţii electrice de transformare. Este vorba despre retehnologizarea Staţiei 400/110/20 kV Domneşti şi retehnologizarea Staţiei 220/110 kV Râureni. Ambele proceduri au avut drept criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut şi faza finală de desfăşurare – faza electronică.
În urma desfăşurării fazei electronice a licitaţiei pentru retehnologizarea staţiei Domneşti, ofertanţii de pe primele două locuri au fost: ofertant 1 – SMART SA cu subcontractant Energotech SA, şi ofertant 2 – Energobit SA în asociere cu ELM Electromontaj Cluj S.A..
Procedura a fost invocată Consiliului Concurenţei pentru faptul că cei doi ofertanţi au folosit în justificarea preţului aparent neobişnuit de scăzut: fraze, terminologii identice.
În urma desfăşurării fazei electronice a licitaţiei pentru retehnologizarea staţiei Râureni, ofertanţii de pe primele două locuri au fost: ofertant 1 – Energotech SA şi ofertant 2 – SMART SA.
În cazul procedurii de la Râureni, având în vedere preţul neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urma a fi furnizat, executat sau prestat, CNTEE Transelectrica SA a solicitat clarificări de la ofertantul situat pe locul I. Faptul că ofertantul nu a răspuns, ceea ce l-a exclus din procedură, a ridicat suspiciuni comisiei de evaluare, având în vedere o posibilă viciere a procedurii.
Ţinând cont de aspectele prezentate mai sus şi de faptul că în cazul licitaţiei pentru Staţia Domneşti două dintre companii au participat împreună, iar în cazul licitaţiei privind Staţia Râureni acestea au fost concurente, CNTEE Transelectrica a constatat existenţa unor indicii privind o posibilă înţelegere între participanţii la licitaţii şi a sesizat, în septembrie 2016, Consiliul Concurenţei.
În prezent, în urma procedurilor de licitaţii finalizate, lucrările de retehnologizare a Staţiei Domneşti sunt executate de Energobit SA (valoarea contractului este de 24.897.000 de euro), iar lucrările de retehnologizare a Staţiei Râureni sunt executate de SMART SA (valoarea contractului este de 16.856.207 lei). Cele două contracte sunt derulate în prezent fără niciun fel de probleme.