Consiliul Concurenţei recomandă extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale, astfel încât să se renunţe treptat la încălzirea cu lemne, ceea ce va conduce la diminuarea poluării, la economisirea acestei materii prime şi, implicit, la reducerea tăierilor ilegale, potrivit unui comunicat al instituţiei. Recomandarea vine după ce o analiză a autorităţii de concurenţă pe piaţa lemnului de foc a relevat, printre altele, faptul că încălzirea cu gaze este mult mai ieftină.
„Astfel, randamentul de transformare al lemnului de foc în energie termică pentru sobe uzuale este, în general, foarte scăzut, respectiv între 20- 40%, în timp ce randamentul de transformare al energiei electrice şi a gazului metan în energie termică ajunge la 99%. Costul pentru obţinerea unei gigacalorii folosind lemnul de foc variază între 200 şi 349 lei, în timp ce costul pentru gaz metan este între 169,3 – 178,7 lei, în situaţia unor instalaţii pentru obţinerea energiei termice utilizate, în general, de către populaţie”, potrivit comunicatului citat de Agerpres.
Astfel, lemnul de foc este o materie primă scumpă, utilizată preponderent în sobe ineficiente, poluante, încălzirea locuinţei fiind de obicei parţială, iar confortul termic redus. Înlocuirea dispozitivelor de încălzire cu unele mai eficiente ar putea constitui o primă etapă a procesului de diminuare a cantităţii de lemn de foc utilizată pentru încălzire.
Au dreptate si cei de la Consiliul Concurentei daca Ministerul Energiei nu e in stare de 13 ani sa prezinte o strategie energetica, o fac ei ceea ce e foarte bine.Sper ca ME sa nu se apuce sa rezolve problemele de concurenta.Acum cateva zile citeam un articol, care arata care sunt consecintele daca Rusia opreste furnizarea de gaze naturale