Acasă » Petrol și Gaze » Consiliul European anunță prelungirea cu doi ani a regulii de stocare a gazelor la 90%

Consiliul European anunță prelungirea cu doi ani a regulii de stocare a gazelor la 90%

14 aprilie 2025
Petrol și Gaze
Bogdan Tudorache

Reprezentanții statelor membre (Coreper) au aprobat vineri poziția Consiliului privind modificarea regulamentului de stocare a gazelor. Comisia a propus prelungirea cu doi ani a obligațiilor existente ale statelor membre de a avea instalațiile de stocare a gazelor naturale pline în proporție de 90% înainte de sezonul de iarnă, pentru a oferi predictibilitate și transparență pieței. Această extindere, menținută și în poziția Consiliului, ar reduce expunerea UE la prețuri volatile, inclusiv cauzate de instabilitatea geopolitică, se arată într-un comunicat al Consiliului consultat de Energynomics.

De asemenea, măsura va contribui la îmbunătățirea securității energetice și a stabilității pieței gazelor până la stabilirea unui potențial cadru la nivelul UE privind securitatea energetică, în următorii ani.

Mandatul Consiliului introduce o serie de modificări pentru a oferi statelor membre o flexibilitate suplimentară. Acest lucru ar ajuta statelor membre să reacționeze rapid la condițiile în continuă schimbare și să profite de cele mai bune condiții de achiziție, asigurând în același timp securitatea aprovizionării cu gaze și funcționarea corectă a pieței interne. În special, obiectivele obligatorii deja existente de umplere în proporție de minimum 90% ar trebui atinse oricând între 1 octombrie și 1 decembrie, în loc de termenul limită actual de 1 noiembrie. De asemenea, mandatul Consiliului clarifică faptul că obiectivele de stocare intermediară stabilite pentru fiecare stat membru în februarie, mai, iulie și septembrie sunt orientative, pentru a obține umplerea și predictibilitatea stocării, lăsând în același timp suficientă flexibilitate participanților la piață pe tot parcursul anului.

În cazul unor condiții de piață nefavorabile (cum ar fi posibile manipulări ale pieței), statele membre se pot abate cu până la 10% de la ținta de umplere, iar Comisia poate crește și mai mult această abatere (cu un act delegat), în cazul unor condiții de piață nefavorabile persistente.

În cazul în care producția națională de gaze a statelor membre depășește consumul mediu anual în ultimii doi ani sau în cazul ratelor lente de injecție a instalațiilor de stocare cu o capacitate de peste 40 TWh, statele membre se pot abate cu până la 5% de la obiectivul de umplere. Această din urmă măsură de flexibilizare poate fi utilizată atâta timp cât nu afectează negativ funcționarea pieței interne de gaze sau capacitatea statelor membre conectate de a furniza gaze clienților protejați.

Negocierile privind noul regulament sunt de așteptat să înceapă în mai, odată ce Parlamentul își va fi adoptat mandatul. Odată ce se va ajunge la un acord provizoriu între cei doi colegislatori, măsura va fi aprobată oficial de ambele instituții înainte de a fi publicată și de a intra în vigoare.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *