Grupul ABB a instalat primul încărcător pentru vehiculele electrice din Europa în 2010, iar în 2016 a creat parteneriate cu producătorii de vehicule. Anul trecut, compania a lansat încărcătorul de 360 kW, care va fi utilizat și în România, a afirmat Constantin Ichimoaei, executive manager la ABB România, în cadrul conferinţei “Comunități sustenabile – Iași”, organizate de Energynomics și SmartiCity.
Potrivit unor studii invocate de reprezentantul ABB, la nivel global se înregistrează trei mega tendințe. Prima este de urbanizare, astfel că până în 2050 se estimează că 70% din populația lumii va locui în orașe. În al doilea rând, până în 2040, electricitatea va contribui cu mai mult de 30% în cadrul mixtul energetic, dar acest procent ar putea să fie mai mare având în vedere situația energetică globală. De asemenea, până în 2025, peste 7,5 de miliarde de persoane vor fi conectate la internet.
Un oraș inteligent este sigur, prosper și sustenabil, potrivit ABB. Constantin Ichimoaei a expus în detaliu modelul unui oraș al viitorului, bazat pe o societate incluzivă ai cărei membri sunt implicați și conectați.
“Viitorul este deja aici”, a explicat Ichimoaei. “Fabricile viitorului există deja în România, avem roboți implementați și linii de automatizare robotizate. Am instalat deja în sistemul energetic din România echipamente cu comunicație, cu sisteme SCADA, cu sisteme de telegestiune care discută între ele și schimbă informații în timp real. Inclusiv în fabrica LEIER-Brikston din Iași, în tabloul general există un sistem inteligent amplasat acolo pentru dezvoltări ulterioare care să permită vizualizarea fluxurilor de energie. De multe ori, la implementare, depășim cerințele clientului și introducem acele elemente care permit conectivitatea și integrarea de softuri. În fine, acum 5 ani, în zona de mobilitate electrică vorbeam numai despre stații de încărcare și softuri de gestiune. Acum, alături de producătorii auto, am reușit ca odată conectat, vehiculul și stația de încărcare să “discute”, să se identifice și să schimbe informații despre procesul de încărcare”, a explicat reprezentantul ABB.
Potrivit lui Ichimoaei, având în vedere ponderea extrem de ridicată a consumului de energie în societatea viitorului, este necesară modernizarea infrastructurii, în special asigurarea puterii de încărcare pentru depouri, flote comerciale, parcări mari și hub-uri de încărcare. Astfel, serviciul de încărcare trebuie să corespundă cererii și aplicației de încărcare.
”Avem capacitatea de a produce, livra și de a ne onora contractele actuale și cele viitoare. Toată lumea vorbește despre EV charger-e. Principala problemă despre careva vom vorbi peste doi ani, sper că nu mai repede, este rețeaua de transport. Sistemele de distribuție, transformatoarele și rețeaua de joasă tensiune vor fi cele mai indicate pentru a fi modernizate ca urmare a încărcării din rețea”, a adăugat Ichimoaei.
”Noi am fost deschizători de drumuri și ne-am implicat în sectorul e-mobilității încă din 2014, pentru că am văzut trendul, iar trendurile din industria auto se unesc la un moment dat cu cele din industria energetică. Industria auto este acum axată pe electrificare, iar industria energetică pe decarbonizare, digitalizare și descentralizare”, a mai spus Ichimoaei.
Compania avea instalate și puse în funcțiune, la nivelul lunii iulie, peste 30.000 de unități de încărcare fast charger de până la 230 kW și 650.000 de unități cu curent alternativ la nivel global. Investițiile în infrastructura inteligentă și în orașe inteligente este crucială pentru creșterea calității vieții și pentru afaceri durabile, dar această dezvoltare trebuie făcută într-un mod planificat. Una dintre provocările acestui demers este reprezentată de impactul stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice asupra rețelei de electricitate.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CONSTANTIN ICHIMOAEI
ABB are în Italia o fabrică de încărcătoare pentru vehiculele electrice, cu o capacitate de peste 10.000 de unități de încărcare rapidă pe an. În urmă cu puțină vreme, compania a anunțat o investiție similară și în SUA.
Conferinţa “Comunități sustenabile – Iași” a fost organizată de Energynomics și SmartiCity cu sprijinul partenerilor ABB, Eaton Electric, Enel X, ENGIE Romania, Flash Lighting Services, Geminox, REI Grup.