Consumatorii de gaze naturale vor suporta costurile de racordare pe distanțe mai mici de 2,5 km ale jucătorilor industriali, potrivit noii Legi a Energiei. Investițiile efectuate pentru conectarea la rețelele de transport și distribuție pe distanțe mici urmează să intre în categoria costurilor recunoscute incluse în tarifele reglementate de distribuție și transport practicate de operatorii de profil, parte a prețului total al gazelor achitat de către consumatorii finali, conform Profit.ro.
Noile reguli au fost introduse recent de către Parlament în Legea energiei, iar Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) se pregătește să le includă și în legislația secundară.
„Se consideră capital investit în imobilizări corporale și necorporale, aferente activității de distribuție a gazelor naturale, costurile de racordare la sistemele de distribuție, cu excepția costurilor aferente părții din instalația de extindere și racordare care depășește lungimea de 2.500 metri, rezultate în urma racordării clientului final noncasnic, aflată pe teritoriul unității administrativ-teritoriale pentru care are concesiunea serviciul public de distribuție, realizate ca urmare a cererilor de racordare înregistrate după data intrării în vigoare a prevederilor legii 155/2020 (30 iulie 2020 – n.r.)”, stipulează un proiect de ordin al ANRE de modificare a metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate de distribuție.
Alt proiect referitor la modificarea metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate practicate de operatorul sistemului național de transport al gazelor, Transgaz, stipulează: „Costurile ocazionate de racordarea (unor noi clienți – n.r.) la sistemul național de transport se consideră capital investit în imobilizări corporale și necorporale, aferente activității de transport a gazelor naturale”.
În schimb, atât din tarifele de distribuție, cât și din cele de transport vor fi eliminate redevențele plătite de operatori statului pentru concesionarea rețelelor.