Acasă » Electricitate » Consumul de electricitate este invers proporțional față de producție

Consumul de electricitate este invers proporțional față de producție

15 martie 2024
Electricitate
energynomics

România înregistrează un consum de electricitate invers proporțional față de producție și nu se întrevede o îmbunătățire a acestei situații în anii următori, a declarat Daniel Balaci, Director Direcția Exploatare, Mentenanță și Dezvoltare a rețelei, Transelectrica.

„De la zi la zi sunt noi cereri de racordare la rețea. Avem un consum de energie invers proporțional cu producția și nu vedem o îmbunătățire în următorii ani. Avem un consum 8.000 MW pe zi și avem contracte de racordare și ATR-uri emise pentru aproximativ 15.000 MW”, a spus Balaci, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.

De asemenea, volumul cererilor de racordare  la rețea se apropie de nivelul de 60.000 MW, de peste trei ori mai mare față de toată capacitatea instalată în prezent în țară.

De aceea, procesul de racordare la rețea a noilor unități de producere a energiei va necesita o serie de modificări, și nu toate vor fi pe placul tuturor. Trebuie avută grijă în conectarea acestor noi proiecte la rețea, pentru că rețeaua de transport nu este o capacitate de stocare a energiei.

Având în vedere că există o cerere mare de echipamente pentru sectorul energetic, Balaci recomandă firmelor care solicită ATR-uri să specifice clar în documentație toate termenele de realizare și punere în funcțiune a obiectivelor.

Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *