”Mineritul” pentru Bitcoin consumă la fel de multă energie ca Ungaria, potrivit lui Alex de Vries, cercetătorul al PricewaterhouseCoopers Olanda (PwC). El a studiat consumul global de energie al Bitcoin pe tot parcursul anului și a descoperit că proiectele hidroenergetice existente nu au fost suficiente pentru susținerea operațiunilor de generare, adăugând că rețeaua Bitcoin a utilizat circa 62,3 TWh. O astfel de cantitate echivalează consumul Ungariei sau Elveției.
Cercetătorul susține că ”minerii” Bitcoin au consumat de 12.000 de ori mai multe resurse decât amprenta maximă de carbon a tranzacțiilor procesate de industria bancară. El a mai spus că susținătorii monedei au trecut la energia regenerabilă, dar acest lucru nu a rezolvat toate problemele, potrivit Newsbtc.com.
În același timp, Eric Masanet, cercetător în modelarea energiei la Universitatea Northwestern, a declarat că majoritatea studiilor Bitcoin sau despre încălzirea globală au avut deficiențe fundamentale grave. El susține că sectorul energiei electrice globale a făcut pași mari către decarbonizare. Masanet crede că o scădere a utilizării resurselor fosile determinată de politici ar face în cele din urmă ca platformele de mining să se bazeze pe electricitatea ecologică – iar alți cercetători nu ar trebui să ignore acest lucru.