Acasă » Electricitate » Contradicțiile dintre ANRE și CE Oltenia privind exportul de energie continuă

Contradicțiile dintre ANRE și CE Oltenia privind exportul de energie continuă

6 iulie 2015
Electricitate
energynomics

ANRE susţine că cifrele anunţate de autoritate privind exportul de energie al României sunt „100% corecte”, răspunzând astfel acuzaţiilor conducerii CE Oltenia, scrie Mediafax.

„Datele furnizate de ANRE au fost 100% corecte, exporturile de energie electrică ale României au crescut cu 27% în primele 5 luni ale acestui an, comparativ cu 2014, iar cuplarea piețelor are un rol decisiv, așa cum am arătat, în reglarea și așezarea prețurilor prin mecanisme corecte de corelare a cererii și ofertei, încurajând producătorii să-și crească eficiența. Referitor la «creșterea cantității de energie exportată care nu s-a realizat pe granița cu Ungaria», menționăm că în comunicatul ANRE nu a fost făcută o astfel de afirmație, ci a fost precizat faptul că după cuplarea piețelor exportul a crescut”, se arată într-un comunicat transmis vineri de ANRE.

Potrivit acestuia, deoarece România, comparativ cu Ungaria, are un potențial de producere a energiei electrice și deci de export mult mai mare, la licitațiile pe termen mediu și lung se adjudecă aproape întreaga capacitate pe sensul România-Ungaria și în proporție foarte mică pe sensul Ungaria-România, pentru fiecare interval orar. Astfel pentru piața cuplată rămâne un disponibil foarte mic de capacitate pe sensul România-Ungaria, până la circa 30 MWh/h și un disponibil mult mai mare, între 1.000-1.500 MWh/h pe sensul Ungaria-România, aplicând principiul netuirii.

„Referitor la afirmația potrivit căreia că «unele elemente de legislație secundară și reglementări ANRE-DEN blochează producătorii români, ajungându-se să se importe din Ungaria, deși prețul în România nu este mai mare decât în Ungaria», menționăm că, dacă se importă pe PZU (Piaţa Zilei Următoare, n.r.), înseamnă că prețul pe zona noastră a fost mai mare decât în Ungaria și importul a dus la egalarea prețurilor”, arată ANRE.

Reprezentanţii reglementatorului din energie răspund totodată şi acuzaţiei CE Oltenia potrivit căreia funcționarea în regim cuplat a PZU cu piețele din Cehia, Slovacia și Ungaria a fost „dezastruoasă pentru producătorii români”.

„Menționăm că această funcționare în regim cuplat nu este în avantajul unuia sau altuia dintre participanții la piață, ci duce la o mai mare stabilitate a prețurilor, la o uniformizare regională a lor și la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică”, precizează comunicatul ANRE.

Oficialii autorităţii menţionează totodată că afirmaţia că „traderii exportă energie ieftină din România, subvenționată prin certificate verzi după care o reimportă la preț dublu” este un nonsens.

„Conform art. 28 din Legea 123/2012, producătorii de energie electrică din România nu pot exporta direct energie electrică. Ca urmare, ei nu pot vinde în afara PZU decât pe alte platforme OPCOM, de unde poate fi achiziționată doar de furnizori și traderi înregistrați in România, sau direct consumatorilor finali. In consecință, energia produsă de centrale din surse regenerabile nu poate fi exportată direct și, ca urmare, nici reimportată. Această energie poate fi într-adevăr revândută pe PZU la un preț mai mare decât cel cu care a fost achiziționată initial, dar acest lucru face parte din mecanismul de piață și nu are legătură cu exportul sau importul și se întâmplă și în lipsa cuplării piețelor”, mai spun reprezentanţii ANRE.

Ei menţionează totodată că exportul/importul depinde doar de preț și de capacitatea de schimb disponibilă pe graniță, iar prin mecanismul de cuplare se exportă/importă în mod implicit doar până la egalizarea prețurilor sau atingerea limitei de capacitate.

„ANRE are în vedere rezervarea unei capacități pentru alocarea prin mecanismul de cuplare a PZU și a solicitat OTS să realizeze o consultare publică în acest sens. În urma acestei consultări publice și luând în considerare avantajele alocării implicite prin mecanismul de cuplare s-a solicitat Transelectrica să înceapă negocierile cu partea ungară în vederea rezervării de capacitate pentru alocarea implicită într-o proporție de circa 30%. Menționăm că negocierile sunt în curs de desfășurare”, se mai arată în comunicatul ANRE.

CE Oltenia a acuzat ANRE că induce în eroare Parlamentul României prin datele transmise referitoare la exporturile de energie.

1 thoughts on “Contradicțiile dintre ANRE și CE Oltenia privind exportul de energie continuă”

  1. Energy Market Advisors

    Datele pe care ANRE le-a prezentat sunt cel mai probabil corecte si sunt publice pe site-ul Transelectrica. Cu toate aceste, interpretarea datelor nu este corecta. Conform ANRE cresterea exportuirlor se datoreaza mecanismului de cuplare al pietei fara a lua in considerare alti factori dintre care cel mai important ar putea fi HG 494/2014 privind eliminarea tarifului de cogen de la export. EMA considera ca o analiza mai corecta ar putea fi facuta doar pentru perioada iulie – 19 noiembrie 2014, respectiv iulie – 19 noiembrie 2015. Avand in vedere ca mecanismul de cuplare a pietelor a fost utilizat pentru prima data in a doua jumatate a lunii noiembrie, afirmatiile ANRE cu privire la cauza cresterii exporturilor sunt premature.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *