Acasă » Petrol și Gaze » Cooperarea cu Rusia, „crucială” pentru securitatea energetică a UE – membru în CA al OMV

Cooperarea cu Rusia, „crucială” pentru securitatea energetică a UE – membru în CA al OMV

26 ianuarie 2017
Consumatori
energynomics

Cooperarea dintre Rusia și Uniunea Europeană se numără printre punctele esențiale pentru securitatea energetică a Europei, dimpreună cu consolidarea producției interne și aprobarea unor noi surse de energie, susține Manfred Leitner, membru în Comitetul executiv OMV.

„Împreună cu eforturile de a spori producția internă [europeană] și de a sprijini noi surse de energie, este esențial să se promoveze o relație reciproc avantajoasă cu Rusia”, a declarat Leitner în discursul său de deschidere a unei conferințe.

Leitner a remarcat faptul că sectorul european al gazelor a reunit mai multe provocări în ultimul an, și anume apariția unor noi surse de aprovizionare, o revenire a cărbunelui în sectorul energetic, o scădere a producției interne și o scădere severă a prețurilor la petrol și gaze naturale.

„Cu toate acestea, un fapt rămâne cert: gazul natural este și va rămâne un pilon central al mixului energetic european. Gazul natural este o sursă ideala de energie fiind sigură, la prețuri accesibile și durabile și promovarea rolului său este importantă în a asigura Europei securitatea aprovizionării cu energie”, a mai spus directorul austriac.

Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de energie ai UE, exportând totodată petrol, gaze naturale, uraniu și cărbune către blocul comunitar. Împreună cu Norvegia, Rusia furnizează peste jumătate din gazul UE și peste 40% din petrol.

Gazprom și OMV cooperează la conducta de gaz Nord Stream 2, care își propune să livreze gaze naturale către Uniunea Europeană ocolind Ucraina.

În decembrie 2016, cele două companii au semnat un acord final privind un schimb de active, în cadrul căruia firma austriacă a primit un pachet de 24,98% dintr-un proiect de dezvoltare a două blocuri dintr-un câmp petrolifer nîn partea central-nordică a Rusiei. În schimb, Gazprom a primit o participație de 38,5% în OMV Norge AS, care deține 32 de licențe, din care OMV operează cinci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *