Atlantic Council, în cooperare cu Serban Musneci Associates și Energynomics, a organizat un mic dejun și o sesiune de discuții privind dialogul energetic Turcia-România pentru securitatea energetică, cu ocazia Conferinței regionale a Atlantic Council privind energia curată și sigură, la Istanbul.
Au fost abordate diverse subiecte, de la energia eoliană offshore, la SMR (Reactoare Modulare Mici) și cooperarea regională. Iată câteva aspecte cheie ale unei conversații în cadrul căreia reprezentanții mediului de afaceri au făcut schimb de opinii cu înalți funcționari din România și Turcia.
Peisajul geopolitic a fost un subiect principal, mulți vorbitori menționând provocările în materie de securitate energetică din regiune, în special în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze. În 2023, Turcia a acceptat să trimită gaze naturale prin gazoduct către România, iar în prezent se poartă discuții pentru creșterea volumelor gaze furnizate, dar și a comerțului cu energie electrică între România și Turcia.
De asemenea, Marea Neagră a fost menționată ca un centru strategic și s-au făcut referiri la oportunități precum cele reprezentate de proiectul Neptun Deep și investițiile în energia eoliană offshore – două exemple de resurse energetice încă neexploatate în regiune.
Șeful Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Turcia s-a referit la investițiile de 8 miliarde de dolari realizate de companiile turcești în România, în sectoare precum construcțiile, conductele de gaze naturale și energia electrică. Rămân totuși multe alte oportunități de explorare și producție comună a resurselor energetice, în condițiile în care numărul companiilor românești care operează pe piața turcă este mai degrabă mic.
Ambițiile nucleare ale României, atât în domeniul convențional, cât și cele legate de reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMRs), au reprezentat, de asemenea, un subiect abordat pe larg. Reta Jo Lewis, președintele Consiliului de Administrație al Export-Import Bank din Statele Unite ale Americii (EXIM), a făcut trimitere la investiția de 100 de milioane de dolari pentru SMR-uri în România, dar și la sprijinul pentru construirea Unităților 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă – o formă de credite la export care joacă un rol important în finanțarea marilor proiecte energetice.
O altă temă recurentă a fost aceea că obținerea unor niveluri de emisii nete zero va impune dezvoltarea în continuare a tehnologiilor nucleare, în special a SMR-urilor, care sunt sigure și oferă o soluție energetică flexibilă: „Obiectivul privind emisii nete zero nu poate fi atins fără energia nucleară”.
Vorbind despre tranziția energetică a României și despre oportunitățile de afaceri, Adrian Băzăvan, consilier pentru afaceri externe al ministrului român al Energiei, a menționat că România a înregistrat o creștere economică de 7 ori în ultimele decenii, o evoluție care vine cu ample oportunități pentru investițiile în energie.
La rândul său, președintele ANRE, George Niculescu, a vorbit despre finanțarea semnificativă disponibilă pentru proiecte, în România, în special în sectoarele regenerabil și nuclear. Consolidarea rețelelor energetice este o prioritate cheie pentru România, a spus el, cu 1,3 miliarde de euro din fonduri europene dedicate modernizării rețelelor de distribuție. De asemenea, a fost subliniată colaborarea strânsă dintre România și Turcia în ceea ce privește cadrele de reglementare pentru proiectele energetice, în special SMR-urile.