Acasă » Interes general » Copleșită de reacții, Comisia Europeană amână prezentarea regulilor privind investițiile verzi

Copleșită de reacții, Comisia Europeană amână prezentarea regulilor privind investițiile verzi

19 ianuarie 2021
Electricitate
energynomics

Comisia Europeană amână publicarea regulilor detaliate de implementare a taxonomiei pentru finanțare sustenabilă în UE, după un val imens de reacții primite în cadrul consultării publice. În plus, scrie Euractiv, 10 state din sudul și estul Europei, au amenințat cu veto, întrucât în proiectul de propunere al Comisiei gazele naturale nu au fost incluse între combustibilii de tranziție nici măcar atunci când înlocuiesc unitățile pe bază de cărbune.

Executivul comunitar a publicat pe 20 noiembrie 2020 proiectul regulilor de implementare a taxonomiei UE (un sistem de clasificare pentru investiții durabile folosit la nivelul UE), cu ambiția de a adopta prima ”listă verde” la nivel global de activități economice menite să încurajeze investițiile private în economia verde.

Între 20 noiembrie și 18 decembrie, Comisia a primit 46.591 de comentarii asupra proiectului de reguli – cunoscute sub numele de ”acte delegate”, față de numai 431 la anterioara consultare publică, desfășurată între 23 martie și 27 aprilie. Astfel, deși propunerea finală a Comisiei urma să fie publicată până pe 1 ianuarie, aceasta a fost amânată, pentru a fi analizate reacțiile primite.

Printre acestea se regăsesc și apelurile Nuclearelectrica și Romatom ca adoptarea Regulamentul delegat al CE cu privire la energie să fie amânată “până la finalizarea și validarea analizei ciclului de viață pentru energia nucleară, în conformitate cu principiile privind condițiile de concurență echitabile și neutralitatea tehnologică”. Altfel, alte forme de generare a energiei electrice ar fi favorizate de un cadru de reglementare “incomplet care exclude energia nucleară, cu efect destabilizator în piețele energetice și financiare”.

Gazul, combustibil de tranziție sau nu

Orientările cuprinse în propunerea pe care trebuie să o elaboreze Comisia au ca obiectiv să orienteze investitorii privați spre companiile ecologic sustenabile, prin stabilirea unor praguri detaliate de emisii poluante prin care o activitate poate fi considerată ”sustenabilă”.

Însă propunerea preliminară a Comisiei nemulțumește unele statele UE din Est și Sud, care reclamă faptul că, în proiectul de orientări, gazelor naturale le-a fost refuzat statutul de combustibil ”de tranziție”, chiar și atunci când acesta înlocuiește cărbunele în producția energiei electrice. Polonia în mod deosebit ”a fost vocal critică”, afirmă un diplomat european, citat de Euractiv.

Pe 18 decembrie, când s-a încheiat consultarea publică, un grup de zece state membre au transmis Comisiei Europene un document în care își exprimă îngrijorările. Documentul, semnat de Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Grecia, Malta, Polonia, România, Ungaria și Slovacia, ”subliniază nevoia menținerii posibilității folosirii gazelor naturale drept combustibil de tranziție” și insistă de asemenea asupra ”posibilității folosirii hidrogenului din diverse surse energetice”, a declarat un diplomat pentru Euractiv.

Documentul a fost trimis Comisiei la o săptămână după summitul UE la care liderii europeni au discutat o noapte întreagă despre noul obiectiv climatic, convenind atunci asupra țintei diminuării emisiilor poluante cu cel puțin 55% până în anul 2030 față de nivelul anului 1990 – în creștere față de ținta precedentă de 40%, dar sub cea de 60% dorită de Parlamentul European.

Liderii europeni au promis în concluziile acelui summit că va fi respectat ”dreptul statelor membre de a decide asupra mix-ului lor energetic și de a alege tehnologiile cele mai adecvate (…), inclusiv tehnologii de tranziție, precum gazele”, deschizând astfel posibilitatea unor finanțări comunitare pentru proiecte gazeifere. Această mențiune explicită a fost amintită în documentul transmis Comisiei de cele 10 state menționate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *