Noua tranziție energetică impune companiilor un ritm accelerat al schimbărilor, iar decada 2020-30 este una în care acestea trebuie să-și schimbe paradigma, susține Corina Popescu, CEO Electrica.
”În această decadă trebuie să ne schimbăm mindset-ul. Dacă în trecut, la nivelul european, consumatorul final era în centrul dezvoltărilor de energie electrică și gaze, această decadă este cea în care consumatorul final începe să aibă un rol activ – cred că această este principala paradigmă pentru care noi toți, cei care acționăm în acest sector, trebuie să ne pregătim și să-i facem față”, a spus Corina Popescu, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.
Furnizarea și distribuția, cele două segmente – cheie ale grupului Electrica, trebuie să treacă prin schimbări majore.
”Furnizarea nu va mai fi o simplă furnizare de utilități. Dacă ne gândim că, în viitor, vom putea să ne menținem poziția în piață doar vânzând energie electrică sau gaze naturale, eu cred că ne înșelăm. Viitorul este acela al companiilor care sunt foarte flexibile și vor începe să vândă servicii—pe lângă utilități – servicii asociate. Această liberalizare bruscă – noi spunem că este bruscă, dar vorbim despre ea din 2007 – această liberalizare, cumva, ne forțează să și acționăm în sensul acesta și nu doar să ne rezumăm în a stabili concepte…din ce în ce mai mulți consumatori își doresc să devină prosumatori, să aibă propriile stații de încărcare a vehiculelor electrice, să fie beneficiarii unor servicii complexe și cred că viitorul furnizării este acesta, în care un furnizor nu este un simplu vânzător de utilități, ci de servicii agregate care să aducă plus-valoare consumatorilor finali. Pe de altă parte, și rețeaua de distribuție trebuie pregătită pentru a face față acestor provocări…este foarte greu și sunt țări care au avut probleme în a-și gestiona sistemele de distribuție și nu numai – ci sistemul energetic în ansamblu, din cauza acestei producții distribuite”, a adăugat Corina Popescu.
Ea a subliniat și nevoia de investiții în digitalizare și automatizare.
”Fără să digitalizăm rețeaua și fără să implementăm sisteme de automatizare care să ne ajute să controlăm aceste procese, lucrurile nu se pot controla în viitor. Ele trebuie aliniate și cu planurile de dezvoltate ale operatorilor de transport și sistem (TSO) – acesta este motivul pentru care, la nivel european, s-a creat această colaborare – TSO-DSO. Practic, distribuitorii încep să aibă un rol din ce în ce mai important în asigurarea securității energetice a oricărei țări. Lucrurile acestea nu se pot face decât cu investiții”, a mai spus ea.
Chiar dacă, în mod normal, investițiile se traduc în creșteri de prețuri, piața poate evita acest lucru prin atragerea fondurilor europene.
”Noi, la nivelul Grupului Electrica, cel puțin în ultimii doi ani, avem proiecte pe fonduri europene, unele sunt mature, suntem în fază finală de semnare cu autoritățile din România pentru accesare a acestor fonduri nerambursabile – important e să direcționăm, în principal, toate aceste fonduri, către digitalizarea rețelei, ca să o pregătim să facă față transformării de care tot vorbim…La nivelul Grupului Electrica, îmi doresc să fim mai mult decât niște simpli off-takers (cumpărători de produs finit – energie – n.r.). Îmi doresc și cred că pentru sustenabilitatea business-ului pe termen mediu și lung, cred că Electrica trebuie să fie mai curajoasă în a dezvolta propriile proiecte de producție a energiei electrice, și aș putea spune că și aici avem planuri ambițioase – sper să se întâmple, așa cum s-au întâmplat planurile pe care le-am trecut în strategia Grupului pentru această perioadă, de eficientizare. Sunt convinsă că în sectorul energiei avem oameni valoroși. Problema resursei umane nu este doar a Grupului Electrica, ci a întregului sector, și este o problemă majoră – însă și aici avem planuri ambițioase. Avem deja șase clase de învățământ dual pe care le finanțăm și ne-am propus ca această finanțare să devină o obișnuință în cadrul Grupului Electrica. Cred că investind în resursa umană tânără putem asigurăm o sustenabilitate a business-ului pe care îl dezvoltăm”, a conchis Corina Popescu.