Avem nevoie de investiții, iar pentru a le realiza, avem nevoie de un cadru legislativ și de reglementări predictibile și stabile, afirmă Corina Popescu, director general, Electrica. ”Investițiile din sectorul energiei electrice nu se recuperează pe o perioadă foarte scurtă, și acesta este motivul pentru care, la nivelul operatorilor economici, în momentul în care iau aceste decizii, încearcă să facă prognoze pe termen mediu și lung”, a spus Corina Popescu, în cadrul Energy Strategy Summit 2020.
”Suntem într-un punct de turnură: putem accepta Green Deal ca pe o oportunitate și să pornim pe acest drum sau să ne cantonăm în ceea ce facem astăzi și să negăm evidența că viitorul este verde și putem să pornim pe alt drum. Cred că în România, jucătorii din domeniul energiei electrice aleg calea corectă”, a spus Popescu.
Piața are nevoie de lichiditate, iar consumatorul de transparență, pentru a face alegeri corecte în momentul liberalizării.
”Suntem în fața unei provocări. Ca să ne putem fundamenta foarte bine calea pe care o alegem, ca țară, ar trebui să avem niște elemente programatice care să arate direcția. Strategia Energetică este un document care ne lipsește și m-aș bucura foarte mult să apară. Ea trebuie să ne arate direcțiile strategice – atât și nu mai mult, nu proiecte. Trebuie să ne arate cum își planifică România să parcurgă această tranziție către Green. Apoi, este vorba despre Planul Național Integrat Energie-Schimbări Climatice (PNIESC), plan în care sunt stabilite țintele, atât pe partea de regenerabile, cât și pe cea de eficiență energetică, arată care sunt sectoarele care au nevoie de investiții în următoarea decadă”.
În lipsa unei Strategii și a unui plan concret ne va fi greu, ca țară, să atragem fondurile puse la dispoziție prin mecanismele CE.
”Revenind la investiții, în sectorul distribuției, Electrica cred că este cel mai mare investitor din domeniul energiei. Am investit peste 2 miliarde de lei în ultima perioadă în dezvoltarea rețelelor de distribuție. Sunt investiții care încep să-și arate eficiența. Încercăm și noi să o luăm pe direcția altor state membre, să ne digitalizăm, să devenim mai smart, ca operator de distribuție. Segmentul care cred că este văduvit de investiții este cel al producției”.
Închiderea sectorului de cărbune va ajuta la renașterea sectorului energetic românesc, regiunea afectată are însă nevoie de alternative, mai ales pentru oamenii de acolo, care nu doresc să plece din România.
”Sectorul energiei electrice poate să ofere o serie de oportunități. Vorbim despre investiții în regenerabile, în fabrici de panouri solare, care pot reprezenta o alternativă pentru regiune. Vorbim despre mobilitate electrică – stații de încărcare electrice, care pot să reprezinte o oportunitate. Important este dacă reușim să definim aceste proiecte într-un cadru general, dacă reușim să convingem la nivelul Comisiei Europene că avem o direcție clară și dacă reușim să și implementăm acele proiecte”.
În plus, România are nevoie de o producție flexibilă, iar sistemul energetic trebuie să facă față integrării noilor surse de energie regenerabilă, cum ar fi cele eoliene.