Acasă » Electricitate » Coroiu, EnergoBit: Este nevoie de electrificare la scară largă pentru atingerea ţintei de reducere a emisiilor cu 60% până în 2050

Coroiu, EnergoBit: Este nevoie de electrificare la scară largă pentru atingerea ţintei de reducere a emisiilor cu 60% până în 2050

10 septembrie 2020
Electricitate
energynomics

Electrificarea la scară largă poate contribui la atingerea ţintei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 60% până în 2050 la nivelul Uniunii Europene, în condiţiile în care combustibilii fosili sunt cei care contribuie cel mai mult la producerea acestor emisii, a afirmat marţi Mihaela Coroiu, Marketing Strategy Director, EnergoBit, în cadrul evenimentului online ”Soluții de energie curată pentru consumatori finali”, organizat de Energynomics.ro.

„O ţintă de a reduce emisiile cu 60% până în 2050 comparativ cu anul 1990 este o ţintă care nu este uşor de atins. În momentul de faţă ne uităm la 2050, care nu este foarte departe, şi vedem o ambiţie de 60% a reducerii emisiilor şi nu vedem decât o electrificare la scară largă. Combustibilii fosili sunt cei care contribuie cel mai mult la emisiile de gaze cu efect de seră, petrolul şi cărbunele. Rămâne şi gazul oarecum poluant, dar gazul este resursă epuizabilă, un combustibil mai puţin poluant. Emisiile specifice sunt mai reduse şi putem să îl considerăm drept opţiune pentru această perioadă de tranziţie”, a menţionat Coroiu.

Ea a precizat că sectorul energetic este responsabil de un procent foarte mare din emisiile de gaze cu efect de seră, respectiv de 35-40%, conform Agerpres.

„România s-a aliniat politicii europene şi îşi propune un rol de producător important la nivel regional. Îşi propune să furnizeze energie electrică produsă inclusiv din surse regenerabile. Pentru consumatorii rezidenţiali programele sunt deja demarate. (…) În principiu, la nivelul Uniunii Europene, apariţia acestui pact ecologic, Pactul Verde, este motivat de faptul că Uniunea Europeană este responsabilă de aproape o zecime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Vedem aceste ţinte extrem de ambiţioase care sunt asumate pentru 2030-2050 la nivelul Uniunii Europene şi, implicit, România, ca ţară membră, îşi asumă un rol important. Şi acest rol important îl vedem acum tradus prin politicile naţionale, prin strategiile, programele, planurile de acţiuni pe care Guvernul României le dezvoltă. Practic, ne aliniem acestor ambiţii serioase pe care Uniunea Europeană şi le-a asumat la nivel global”, a adăugat Mihaela Coroiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *