Distribuție Oltenia a început un amplu proces de digitalizare și introducere a inovației în activitățile grupului încă din anul 2015, fiind unul din pionierii locali ai digitalizării din România, în domeniul energetic. Digitalizarea are în primul rând ca scop atingerea parametrilor optimi ai eficienței operaționale și este necesară pentru a face față transformărilor care au loc în sectorul energetic, a spus Cosmin Ghiță, Director al Direcției Digitalizare și Inovare în cadrul Distribuție Oltenia, în cadrul conferinței DigitALL 2022, organizate de Energynomics.
”A trebuit să facem față transformărilor care au loc în energie – transformări induse de partea de decarbonificare, descentralizare și, bineînțeles, digitalizare. Dintre proiectele noastre, unele sunt destul de avansate și deja în stadiu operațional, iar altele au început anul acesta. Dintre ele aș aminti managementul avansat al echipelor de teren – aici am implementat o soluție și ne-am dotat echipele cu tablete de ultimă generație. Prin aceasta, am îmbunătățit și am sporit eficiența echipelor. Avem circa 180.000 de contoare inteligente deja instalate la consumatori, iar planul continuă. Tot pentru consumatori, avem disponibilă prima hartă digitală a rețelei, cu acces de pe site-ul nostru. Continuăm și în acest an, am demarat două proiecte mari, finanțate din fonduri europene, care au ca obiect managementul avansat al rețelei, pregătirea pentru tranziția către smart grid, pentru încorporarea noilor surse de energie regenerabilă, pentru e-mobility și, în același timp, pentru creșterea eficienței și transparenței asupra investițiilor pe care le facem”, a afirmat Cosmin Ghiță.
”Încercăm, în același timp, pe lângă proiectele foarte mari, să ținem pasul cu tehnologia și să testăm cele mai inovative soluții, cu potențial de dezvoltare. Am testat drone în activitatea de mentenanță. Am scalat deja soluția și avem câte un astfel de echipament în fiecare județ (n.r. în care operează Distribuție Oltenia), avem echipe deja instruite să le utilizeze. Ne ajută foarte mult mai ales în zonele greu accesibile și în condiții foarte grele de vreme”, a mai punctat Cosmin Ghiță.
”Am testat inclusiv algoritmi inteligenți de tip analytics. Primele teste s-au făcut pentru identificarea indexurilor și a tentativelor de sustragere din fotografiile pe care le fac cititorii (de contoare). Am testat algoritmi inclusiv pentru prognoza de energie, iar aici rezultatele sunt destul de bune, încercăm să scalăm soluția cu ajutorul fondurilor europene. Suntem foarte concentrați în atragerea fondurilor europene și să investim, inclusiv cu ajutorul fondurilor europene, în rețea și în îmbunătățirea parametrilor de continuitate”, a mai spus Cosmin Ghiță.
Conferința DigitALL 2022 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu reputate organizații precum CIO Council și BusinessMark, cu susținerea partenerilor noștri: ACE – Industrial Software Solutions, Eaton Electric, Nova Power & Gas, Procesio, SAS Romania, Safetech Innovations, Siemens România.