Acasă » Electricitate » Craiova: Programul BERD Green Cities schimbă viețile a 250.000 de locuitori

Craiova: Programul BERD Green Cities schimbă viețile a 250.000 de locuitori

2 aprilie 2025
Electricitate
Bogdan Tudorache

Craiova a fost primul oraș din România care s-a alăturat programului BERD Green Cities încă din 2019. Are aproximativ 250.000 de locuitori, în sud-vestul țării, și este unul dintre cele mai vechi orașe ale României, bogat în cultură și istorie care datează din epoca romană, precum și un centru industrial și economic. Mergând prin Craiova, vei trece pe lângă arhitectura uimitoare de secole și vei întâlni străzi pline de viață, pline de cafenelele și magazine.

Acest amestec de vechi și nou creează o atmosferă unică; cu toate acestea, la fel ca multe orașe din Europa, și Craiova se confruntă cu provocări semnificative de mediu care reprezintă o amenințare pentru calitatea vieții. Planul de acțiune pentru Orașul Verde al Craiova a identificat domeniile cheie de îngrijorare: calitatea aerului, emisiile de gaze cu efect de seră, spațiile verzi, consumul de resurse, vulnerabilitatea climatică și presiunea utilizării terenurilor.

Locații precum Parcul Nicolae Romanescu oferă un exemplu al modului în care spațiile naturale înfloritoare pot fi integrate în mediile urbane, creând beneficii clare pentru cetățeni și climă, dar este una dintre puținele zone verzi din oraș.

Cu sprijinul donatorilor BERD, cum ar fi Austria și Global Environment Facility (GEF), Craiova pornește acum într-o călătorie de transformare a mediului. Scopul său nu este doar de a atenua impactul asupra climei, ci de a crea un oraș care prosperă în armonie cu natura.

Programul BERD Green Cities contribuie la remodelarea modului în care orașele românești abordează sustenabilitatea, creând spații urbane mai curate, mai verzi și mai locuibile. Îmbunătățește orașele să facă față diferitelor provocări de mediu, oferind îndrumări și finanțare pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor.

Până acum, șase orașe din România – București, Craiova, Iași, Alba Iulia, Timișoara și Mediaș – s-au alăturat familiei Green Cities. Fiecare își dezvoltă propriul Plan de acțiune pentru orașul verde (GCAP) care abordează preocupările locale de mediu, de la poluarea aerului și gestionarea deșeurilor până la transportul durabil și eficiența energetică. Cu sprijinul BERD și al donatorilor Băncii, aceste orașe pun în aplicare proiecte care își reduc amprenta asupra mediului și conduc drumul către un viitor mai durabil.

 

Renovare Primăria Craiova

Investițiile BERD la Craiova includ renovarea a 12 școli publice și a două clădiri administrative care se numără printre bijuteriile arhitecturale ale orașului.

„Principala provocare într-un astfel de proiect este implementarea măsurilor de eficiență energetică”, explică Andrei Boarna, care lucrează în serviciul de investiții și achiziții de la Primăria Craiova. „Deoarece acestea sunt structuri istorice, nu putem schimba fațada sau face multe modificări externe.”

Totuși, eforturile de a realiza acest lucru au fost foarte reușite, cu modernizarea sistemelor de încălzire (care includ acum convectoare duale, ventilație și un sistem de răcire cu chiller) printre caracteristicile care vor contribui la reducerea poluării locale a aerului. Alte modificări includ introducerea de noi sisteme video de supraveghere, sisteme de proiecție video în sălile de ședințe și sisteme de alarmă și de detectare a incendiilor care au modernizat clădirile fără a-și sacrifica caracterul unic.

Modernizări similare au avut loc, de asemenea, în cele 12 școli publice, cu adăugări incluzând noi sisteme de izolare, panouri solare, ferestre și uși din PVC și sisteme de ventilație care purifică aerul din sălile de clasă.

„Îmi amintesc cu mare entuziasm cuvintele unui elev, care a spus că școala noastră este ca în filme!” spune Alina Dumitru, directoarea Școlii Sfântul Gheorghe.

 

Îmbunătățirea transportului urban, gestionarea apei și a deșeurilor

Una dintre cele mai presante preocupări ale Craiovei este sistemul său de transport urban. Confruntându-se cu o congestionare în creștere a traficului și cu emisii mari de la vehiculele tradiționale, orașul a început să facă pași semnificativi în modernizarea infrastructurii sale de transport public.

BERD a sprijinit orașul în achiziționarea a 40 de autobuze care ar îmbunătăți calitatea aerului și ar oferi opțiuni de transport mai eficiente și mai accesibile pentru rezidenți. „Cetăţenii au început să folosească din ce în ce mai mult transportul în comun”, spune Boarna, adăugând că noile autobuze sunt, de asemenea, mai confortabile decât vechea flotă.

O altă componentă critică a transformării ecologice a Craiovei este abordarea sa față de gestionarea apei și a deșeurilor. Orașul se concentrează pe sporirea eficienței utilizării apei, reducerea generării de deșeuri și îmbunătățirea proceselor de reciclare, toate acestea îl vor ajuta să păstreze resursele naturale, să prevină poluarea și să promoveze un mediu mai curat pentru generațiile viitoare.

„Călătoria Craiovei către o infrastructură mai ecologică și mai eficientă reflectă viziunea BERD de a crea orașe rezistente, care să poată face față provocărilor schimbărilor climatice, oferind în același timp vieți mai bune rezidenților lor”, spune directorul asociat al BERD, Venera Vlad.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *