Acasă » Electricitate » Crăpăturile dintr-un reactor nuclear al EDF costă compania 120 mil. lire sterline

Crăpăturile dintr-un reactor nuclear al EDF costă compania 120 mil. lire sterline

7 mai 2018
Electricitate
energynomics

Închiderea pentru șase luni a unuia din cele mai vechi reactoare nucleare din Marea Britanie va crea costuri suplimentare de 120 milioane de lire sterline pentru EDF Energy, punând sub semnul întrebării întreaga serie de reactoare vechi din Marea Britanie.

EDF a declarat săptămâna aceasta că va închide reactorul 3 al proiectului Hunterston B din Scoția pentru o jumătate de an, după ce inspectorii au descoperit mai multe fisuri decât se așteptau în unitățile de grafit din nucleul reactorului.

Reactorul este unul din cele șapte răcite cu gaz (Advanced Gas-Cooling Reactors, AGRS), puse în funcțiune în anii ’70 și ’80, iar pentru unele durata de viață a fost extinsă pentru perioada 2020, potrivit The Guardian.

EDF susține că probabilitatea ca și alte reactoare vechi să fie întrerupte în mod susținut este foarte mică, iar experții cred că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi create probleme în sistemul de alimentare.

„Să presupunem, într-un scenariu negativ, că este identificată o mare problemă de bază a grafitului, iar Hunterston nu mai este pornit niciodată”, spune Peter Atherton, analist la Cornwall Insight.

„Aceasta ar reprezenta un mare deficit [pentru alimentarea cu energie electrică]. Centralele electrice pe gaz, deși probabil în număr suficient, ar fi destul de strâmtorate. Ar fi, de asemenea, o lovitură dată obiectivului de reducere a emisiilor de carbon. Am putea construi mai multe parcuri eoliene, dar asta ar lua ceva timp”, spune Atherton.

Oprirea ractorului de la Hunterston este cea mai lungă, cauzată de probleme ale miezului de grafit, ceea ce EDF numește „o provocare unică”, iar prezentările companiei recunosc că fisurile „vor limita, probabil, durata de viață a generației actuale de reactoare răcite cu gaz de tip AGRS”.

Miezul de grafit este folosit pentru a tempera neutronii, într-o reacție nucleară, dar, în timp, iradierea degradează grafitul, ducând în cele din urmă la apariția unor fisuri. Acestea determină o serie de efecte care pot afecta controlul reacției nucleare. Reglementatorul energetic din Regatul Unit arată că numărul total de fisuri este cu mult sub limitele de siguranță specificate. De asemenea, a cerut inspecții mai frecvente, cum ar fi cele care au condus la oprirea reactorului Hunterston.

Experții estimează reducerea cu 40% a producției centralei electrice – care, în mod normal, livrează electricitate suficientă pentru 1,8 milioane de locuitori – va costa compania franceză de stat între 100 și 120 milioane de lire sterline, ca volum al pierderilor de venit.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *