Acasă » Electricitate » CRE a organizat cea de a treia întâlnire a Consorțiului Proiectului “RE-SERVE“

CRE a organizat cea de a treia întâlnire a Consorțiului Proiectului “RE-SERVE“

26 iunie 2017
Electricitate
energynomics

Centrul Român al Energiei (CRE) a organizat cea de a treia întâlnire a Consorțiului Proiectului “RE-SERVE – Renewables in a Stable Electric Grid”, miercuri 21 și joi 22 iunie și Conferința Internațională cu titlul “Milestones Towards 100% RES for all Europeans”, vineri 23 iunie la București. Proiectul RE-SERVE are două obiective interconectate: realizarea de noi coduri de rețea armonizare la nivel European precum și definirea de noi servicii auxiliare inovative care să răspundă integrării de până la 100% a surselor regenerabile de energie (SRE) în rețeaua de transport a energiei electrice.

CRE este partener în proiectul “RE-SERVE” împreună cu Transelectrica și Universitatea Politehnică București, precum și cu alte organizații reprezentative din Germania, Irlanda și Italia. Proiectul se desfășoară pe durata a 36 de luni și a început în noiembrie 2016.

Proiectul “RE-SERVE” adresează provocările sistemului energetic bazat pe 100% Surselor Regenerabile de Energie (SRE) prin cercetarea de noi concepte, ce vor fi implementate ca noi servicii suport menite să faciliteze dinamica sistemelor energetice distribuite și cu control la niveluri multiple. Controlul în timp aproape real al rețelelor electrice distribuite va fi facilitat cu ajutorul tehnologiilor de comunicație 5G. Sistemele energetice ale viitorului vor folosi în mare proporţie SRE pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră. În prezent, marile centrale de generare pe bază de surse convenționale de energie mențin stabilitatea și calitatea energiei. Inerția acestor mari sisteme generatoare facilitează un timp semnificativ de reacție în cazul evenimentelor în rețea. Obiectivul major al proiectului este să identifice modalitățile de stabilizare a sistemelor energetice bazate pe SRE de până la 100%.

“Intenţionăm să dezvoltăm un set armonizat de reguli, menite să adreseze mai bine guvernanţa fluxurilor trans-frontaliere de energie în Europa”, a declarat vicepreşedintele CRE, Mihai Păun. “Mai mult, noile coduri de reţea vor susţine dezvoltarea Uniunii Energetice europene, prin concentrarea asupra celor trei niveluri ale pieţei interne de electricitate: operaţional, conexiuni şi pieţe” a concluzionat Coordonatorul de Programe si Proiecte Europene al asociației CRE.

CRE are contribuții directe în: Pachetul de Lucrări 1 referitor la lucrul la nivel de sistem pentru integrarea SRE, în Pachetul de Lucrări 2 privind modelarea stabilizării frecvenței, în Pachetul de Lucrări 5 privind testele de validare a rezultatelor cercetării și în Pachetul de Lucrări 7 responsabil pentru maximizarea impactului RE-SERVE asupra mediului științific, industriei și societății. În plus, CRE conduce Pachetul de Lucru 6, reprezentând dezvoltarea noilor coduri de rețea armonizate, guvernanță și aspectele de reglementare ce derivă din integrarea în rețea a până la 100% SRE. „Asociaţia CRE este partener împreună cu membrii săi în cinci Consorţii Internaţionale în Proiecte Finanţate de Comisia Europeană în cadrul Programului Orizont 2020: Success împreună cu Elecrica, Re-SERVE împreună cu Transelectrica, WiseGrid, NRG5 împreună cu Romgaz şi Crossbow împreună cu Transelectrica şi cu alţi 7 Operatori de Transport şi de Sistem din Regiunea Centrală şi de Est a Europei” a declarat Mihai Păun. „Valoarea totală de finanţare pentru cele cinci proiecte este de 55 milioane euro, din care 2,5 milioane euro pentru Asociaţia CRE, lider şi/sau participant în diferite pachete de lucrări”, a mai spus Păun, conform comunicatului CRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *