Creditorii ELCEN au adoptat luni planul de reorganizare a companiei, oferind undă verde restructurării termiei din București. Potrivit celui mai recent plan de acțiune, Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei ar urma să preia ELCEN prin transfer de afacere şi nu prin cumpărarea titlurilor de la acţionari – Ministerul Energiei (97,5% din capital) şi Romgaz (2,5%) – cum era preconizat initial. Într-un interviu pentru energynomics.ro, Claudiu Crețu, administrator special al ELCEN, a anunțat în mai, că acest plan ar permite ca o mare parte a datoriilor să fie plătită creditorilor. Preţul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obţine din vânzarea forţată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societăţii, de 891,3 milioane lei, potrivit economica.net.
„Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a aprobat planul de reorganizare al celui mai mare producător de energie termică al Capitalei, vital pentru soarta întregului sistem de încălzire centralizată din Bucureşti. […] Cu voturile decisive ale reprezentanților creditorilor chirografari, printre care și Transgaz, planul a fost aprobat, astfel că Primăria are undă verde pentru a trece la dezvoltarea sistemului de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET, care va furniza apă caldă și căldură pentru peste 1,2 milioane de bucureșteni”, se arată într-un comentariu al firmei de relații publice și consultanță în comunicare Frames.
”Chiar dacă ANAF a cerut, pentru a doua oară, prorogarea (amânarea) ședinței invocând faptul că modificările legii insolvenței nu au fost încă aprobate și că mai sunt necesare câteva măsuri suplimentare, în cele din urmă, la ședința de luni, lucrurile au luat o turnură pozitivă, decizia aprobării planului de reorganizare a ELCEN fiind influențată de pozițiile reprezentanților Transgaz și a celorlalți creditori chirografari”, au spus cei de la Frames.
Potrivit analiștilor de la Frames, decizia reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru bucureșteni, în contextul în care, dacă planul nu ar fi trecut, ELCEN risca să intre în faliment, iar furnizarea căldurii și apei calde către cei peste 1,2 milioane de beneficiari urma să fie suspendată. ,,Planul a fost votat în forma în care a fost propus de administratorul judiciar Sierra Quadrant, iar acum este rândul Municipalității să treacă la fapte. Să achite creanțele către creditori, să preia activele ELCEN și să pună în practică planul de măsuri pentru înființarea SACET sub umbrela noii societăți Energetica SA”, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.
,,Există și decizia Consiliului General, astfel că lucrurile nu mai pot să întârzie. Vine iarna și dacă nu se iau măsuri urgente pentru asigurarea fuziunii, pentru rezolvarea problemelor financiare, a celor cu furnizarea gazului necesar producerii căldurii și apei calde, situația se poate agrava într-un timp foarte scurt. Primarul Gabriela Firea trebuie să treacă la fapte”, afirmă analiștii citați.