Acasă » Regenerabile » Crește interesul autorităților locale pentru valorificarea apelor geotermale

Crește interesul autorităților locale pentru valorificarea apelor geotermale

17 noiembrie 2020
Geotermal
energynomics

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a intensificat în ultimul an procedurile de dare în administrare a surselor de ape geotermale către unitățile administrativ teritoriale (UAT-uri). Într-un interviu pentru Energynomics, președintele ANRM Nicolae Turdean a precizat că pentru zona de vest și centrală a țării au fost acordate peste 70 de licențe de dare în administrare în ultimul an. „Toate UAT-urile sunt foarte interesate să preia sursele respective, pentru a face investiții în sanatorii sau centre de recuperare”, a precizat Turdean. Acolo unde apele geotermale au temperaturi mai ridicate există proiecte de încălzire a localităților, cum este cazul la Valea Oltului sau la Călimănești.

UAT-urile respective au început procedurile de atragere a fondurilor europene și foarte mulți primari sunt tot mai interesați de acest tip de resurse.

La cererea primarilor, ANRM a pus în procedură de licitație publică un număr în creștere de perimetre cu resurse de ape geotermale. “Pe ultima listă, de exemplu, mai bine de 30% sunt ape geotermale, cele mai multe dintre ele solicitate chiar de către UAT-uri”, a precizat Nicolae Turdean.

Investițiile în proiecte de încălzire a localităților pe baza surselor geotermale sunt susținute printr-o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană. România a notificat Comisiei intenția de a oferi sprijin public în valoare de până la 750 de milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro) pentru construirea și/sau modernizarea mai multor de instalații de producție și rețele de distribuție a energiei termice (cu o contribuție de maximum 20 % din valoarea totală a investițiilor în cazul celor din urmă). Ajutorul ar urma să fie acordat sub forma unor granturi directe finanțate din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

Măsura de ajutor are ca obiectiv sprijinirea investițiilor în instalațiile de producție a energiei termice cu până la maximum 60 MW echivalent termic, pentru a permite tranziția de la utilizarea combustibililor fosili (cărbune, gaze naturale) pentru producerea de energie termică la utilizarea exclusivă a surselor regenerabile de energie (cum ar fi biogazul, biomasa și energia termică geotermală).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *