Acasă » Interes general » Creștere moderată a schimburilor comerciale România-Germania

Creștere moderată a schimburilor comerciale România-Germania

17 februarie 2025
Interes general
energynomics

AHK România anunță rezultatele schimburilor comerciale bilaterale pe anul 2024, preluate de la Biroul Federal de Statistică al Germaniei, Destatis.

Schimburile comerciale între Germania și România au însumat anul trecut 42,1 mld. EUR, România menținându-se pe locul 17 între partenerii comerciali ai Germaniei. Creșterea volumului schimburilor comerciale comparativ cu anul 2023 este de 0,9%. Importurile din România s-au ridicat la 19,8 mld. EUR (+1,4%), iar exporturile Germaniei către România au atins 22,4 mld. EUR (+0,6).

„Comerțul dintre Germania și România se menține și în 2024 la un nivel ridicat. În ciuda provocărilor economice globale, România a reușit să își afirme poziția printre cei mai importanți 20 de parteneri comerciali ai Germaniei, ceea ce subliniază importanța relațiilor economice bilaterale. Totuși, în comparație cu anul precedent creșterea a fost moderată, fapt care se explică prin actuala situație economică dificilă din Germania și din Uniunea Europeană. Impulsuri de creștere solidă pot fi încă generate, dacă ne concentrăm pe creșterea competitivității. Pentru aceasta este nevoie de costuri mai mici la energie, de reducerea procedurilor birocratice pentru companii, de un mediu mai bun pentru inovații, care implică și dezvoltarea competențelor corespunzătoare și intensificarea pieței unice europene, respectiv reducerea barierelor existente”, a explicat Sebastian Metz, directorul general al AHK România.

Referitor la creșterea competitivității în România, el a spus că „AHK România salută continuarea investițiilor în infrastructura economică a României, dar solicită în același timp creșterea cheltuielilor pentru educație și cercetare cel puțin la nivelul mediei europene”. Sebastian Metz a menționat că Europa trebuie să se concentreze în continuare să încheie cât mai repede acorduri comerciale internaționale cu alte regiuni ale lumii, pentru a echilibra potențiala deteriorare a relațiilor cu partenerii tradiționali. „Diversificarea parteneriatelor comerciale este o strategie importantă pentru a reduce dependențele și implicit riscurile. Guvernul României poate depune eforturi în acest sens și la nivel european”, a adăugat Metz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *