China și India au contribuit la creșterea cererii globale de energie cu peste 2% anul trecut, mai mult decât dublul ratei de creștere din 2016, după revenirea pe creștere a economiei mondiale.
Cererea mai mare – întâlnită în principal pe segmentul combustibililor fosili – și o încetinire a îmbunătățirii eficienței energetice au condus la creșterea emisiilor de dioxid de carbon.
Nivelul de CO2 a crescut cu 1,4%, atingând un nivel istoric de 32,5 gigatone în 2017, arată Agenția Internațională pentru Energie (IEA). Creșterea – de 460 milioane tone, echivalent cu emisiile a 170 milioane de mașini – vine după trei ani de emisii constante și contrastează cu reducerile ample necesare pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice, potrivit Financial Times.
„Creșterea semnificativă a emisiilor globale de dioxid de carbon din domeniul energetic în 2017 ne arată că eforturile actuale de combatere a schimbărilor climatice sunt departe de a fi suficiente”, a declarat Fatih Birol, director executiv al IEA.
„Suntem departe de a fi în concordanță cu obiectivele climatice stabilite în Paris”, a adăugat el. Conform acordului de la Paris din 2015, țările semnatare au convenit să limiteze creșterea temperaturilor globale la cel mult 2 grade Celsius față de perioada preindustrială. O încetinire dramatică a creșterii eficienței energetice, în principal ca rezultat al politicilor mai slabe din zonă, reprezintă o „tendință îngrijorătoare”, a spus dl Birol.
Guvernele trebuie să se concentreze pe îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor, în special, a spus el. Tendința de creștere a emisiilor nu a fost universală.
Statele Unite, Marea Britanie, Mexic și Japonia au înregistrat un declin, potrivit datelor. Cea mai mare scădere a fost în SUA, unde emisiile au scăzut cu 0,5% sau 25 milioane de tone, până la 4.810 milioane de tone de CO2, marcând al treilea an consecutiv de declin.
SUA, care este hotărâtă să se retragă din acordul Paris, în conformitate cu politica președintelui Donald Trump, a văzut o oportunitate în trecerea de la generarea energiei electrice pe bază de cărbune la gaz, datorită excedentului de resursele de gaze de șist pe piața internă, ceea ce a contribuit la reducerea emisiilor.