Creșterea rapidă a prețurilor gazelor naturale are un impact și asupra Germaniei, dar ministerul economiei nu are în acest moment intenția de a interveni în piață pentru a proteja consumatorii, conform Tagesspiegel Background.
Asociația operatorilor de stocare a gazelor Ines a declarat că, deși nivelurile depozitelor sunt în mod neobișnuit de scăzute în această perioadă a anului, după un început rece al anului 2021, nivelurile de umplere ar putea atinge din nou 90% înainte de sfârșitul anului, conform CLEW .
Prin urmare, intervenția guvernului nu ar fi necesară în acest moment, a spus asociația. Clienții comerciali care utilizează cantități mari de gaze naturale și nu au deja contracte de furnizare pe termen lung văd că costurile de producție cresc, scrie Tagesspiegel. Christian Seyfert, șeful asociației industriei energetice VIK, a declarat că „nu există semnale” că tendința „îngrijorătoare” a majorărilor de preț va dispărea în curând.
Oficiali ai site-ului comparator Verivox au declarat pentru Tagesspiegel că zeci de furnizori din Germania vor crește prețurile gazelor pentru gospodării în toamnă în medie cu peste 13%, ceea ce ar corespunde unor costuri suplimentare de 191 euro pe an pentru o gospodărie medie. Experții Verivox arată că nu numai prețurile mai ridicate de pe piață ar alimenta „valul de creștere a prețului gazului”, ci și etapa următoare de creștere a prețurilor de carbon din Germania, acestea urmând să se majoreze de la 25 la 30 de euro pe tonă de CO2 în 2022. Furnizorii transmit în facturile clienților aceste costuri.