Acasă » Termo » Cristian Athanasovici: Avem soluții de cogenerare care se adresează sectorului urban și celui industrial

Cristian Athanasovici: Avem soluții de cogenerare care se adresează sectorului urban și celui industrial

8 aprilie 2021
Cogenerare
Bogdan Tudorache

Kawasaki este un producător mondial de echipamente energetice, prezent în Europa prin divizia care produce turbinele cu gaze și motoarele cu ardere internă. La bază, aceste echipamente utilizează gazul natural și au o putere instalată de 1,8-34 MWe, pentru turbinele cu gaze și de 5,2MWe și 7,8MWe pentru motoare.

”Avem soluții de cogenerare care se adresează sectorului urban, deci municipalităților, și soluții care se adresează sectorului industrial. Avem soluții de mică putere, în plaja 1,5-35 MWe, cu ambele tehnologii – turbine cu gaze și motoare cu ardere internă. Avem soluții de cogenerare deja implementate atât în domeniul urban, cât și în cel industrial, soluții care și-au dovedit eficiența. În momentul de față, pe baza tehnologiilor actuale pe care le avem, putem spune că, din punct de vedere al emisiilor poluante, ne încadrăm cu succes în acea condiționare privind cei 250 sau 270 de grame de CO2/kWh de electricitate produs”, a spus Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbines Europe, în cadrul conferinței “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov”, organizate de Energynomics.

”Am dezvoltat soluții pentru producerea distribuită de energie și în momentul de față considerăm că aceste soluții sunt cele mai bune, atât pentru sectorul industrial, cât și pentru cel urban, datorită faptului că nu mai venim cu unități mari de producție, cu emisii poluante foarte mari, cu cantități de combustibili foarte mari care trebuie consumate într-un singur loc. Prin acest concept ne apropiem de consumator cu sursa de producere a energiei, ceea ce permite reducerea pierderilor de energie în rețelele de transport și distribuție, atât la energia electrică , cât și la energia termică. Prin soluțiile noastre, ne propunem să ne apropiem cât mai mult de consumator”, a spus el.

”Uniunea Europeană se uită cu foarte mare atenție la nivelul emisiilor poluante și are un target extrem de ambițios ca în 2050 să devină neutră din acest punct de vedere. Soluțiile pe care le propune Kawasaki pot utiliza în același timp gaz natural și hidrogen, sunt soluții care pot fi adaptate să vină în combinație cu tot ce înseamnă soluții regenerabile, astfel încât să creăm un mix care să conducă către acest deziderat, de a deveni neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2”, a adăugat Athanasovici. ”Evident, hidrogenul este una din soluții – asta nu înseamnă că rezolvă în totalitate problema neutralității climatice, dar ne conduce către această neutralitate”, a mai spus Athanasovici.

Kawasaki a dezvoltat anul trecut un nou motor, cu o putere de 7,8MWe, care are cel mai mare randament electric din clasa lui – de 51%. Motorul a fost premiat în Japonia de către Centrul japonez pentru Utilizarea Energiei și Cogenerarea de Înaltă Eficiență.

Totodată, Kawasaki a dezvoltat la Kobe, în Japonia, o centrală care funcționează 100% cu hidrogen, de 1,8MWe. ”Rezultatele acestei centrale sunt foarte bune și suntem gata să venim și să facem un copy-paste a unui asemenea proiect în România și nu numai. Trebuie să avem grijă ca noile centrale pe cogenerare pe care le propunem să fie extrem de prietenoase cu mediul și din această cauză, personal cred că o să apară într-un timp foarte scurt niște soluții hibride care vor combina tehnologiile de cogenerare cu energii regenerabile – respectiv cu panouri solare, fotovoltaice, cu ciclu organic Rankine, precum și alte soluții. Din acest punct de vedere, Kawasaki este foarte deschis și suntem pregătiți cu noi echipamente”, a conchis Athanasovici.

Conferința “Digitalizare și Eficiență energetică – Brașov” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri ABB, Eaton România, Enel X România, Kawasaki Gas Turbines Europe, Wiren Energy.

S-au înscris pe platforma MyConnector pentru a participa la dialog peste 200 de persoane.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *