Producerea distribuită de energie este necesară pentru echilibrarea viitoare a sistemului electroenergetic național și poate fi realizată și fără construirea unor ‚mausolee ‚ de 50 sau 100 MW.
”Să nu mai facem ‚mausolee’ de 50-100 MW. Este nevoie de soluții flexibile”, a declarat Cristian Athanasovici, Business Development Manager, Kawasaki Gas Turbine Europe, în cadrul conferinței “Eficiență energetică pentru tranziția energetică – Brașov”.
În prezent, echilibrarea sistemului energetic este realizată preponderent cu ajutorul hidrocentralelor operate de compania de stat Hidroelectrica. Pentru situația în care hidrocentralele sunt indisponibile este nevoie de unități pe combustibili fosili sau pe gaz natural.
”Nu putem să facem centrale mari. Atunci este nevoie de o producere distribuită care favorizează cogenerarea. Cu cât vor fi mai multe regenerabile, cu atât mai multă cogenerare va fi”, a adăugat Athanasovici.
Din punctul său de vedere, gazul natural, deși este considerat un combustibil de tranziție, este în continuare necesar, mai ales că energiile regenerabile nu îl pot suplini integral în producerea, de exemplu, a aburului la presiuni ridicate folosite în diverse aplicații industriale. De aceea, este necesară o simbioză între sectorul de cogenerare și cel al producerii de energie din surse regenerabile de energie.
El a adăugat că, înainte de a putea fi utilizat hidrogenul, este preferabilă captarea, stocarea și utilizarea CO2-ului, care are multiple utilizări.
”Nu putem face abstracție de gazul natural, care este un combustibil de tranziție care trebuie utilizat judicios. Trebuie să știm însă că sunt procese industriale care au nevoie de energie ce nu poate fi produsă de regenerabile. Dacă am nevoie de abur la 20 de atmosfere, acesta nu poate fi produs de regenerabile”, a mai spus Athanasovici.
DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANASOVICI
În prezent, conceptul de abordare a producerii și consumului de energie electrică se bazează pe patru piloni, respectiv decarbonare, descentralizare, digitalizare și producere distribuită a energiei.
Conferința de la Brașov a fost prima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul este finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.