Acasă » Termo » Cristian Athanasovici: Deși au limitări, CE folosește energiile regenerabile ca pe un panaceu

Cristian Athanasovici: Deși au limitări, CE folosește energiile regenerabile ca pe un panaceu

21 noiembrie 2022
Cogenerare
energynomics

Comisia Europeană (CE) folosește sursele regenerabile de energie ca un panaceu pentru problemele din sectorul energetic, însă trebuie conștientizate limitările inerente ale acestor tipuri de energie. Mai precis, energiile regenerabile trebuie utilizate ”cu cap” pentru a putea fi integrate într-un mix optim pentru producători și consumatori.

„În privința cogenerării, direcția vine de la UE. Se pare că regenerabilele sunt considerate un panaceu: fotovoltaicul și eolianul pentru energie, pompele de căldură pentru energia termică etc. Există însă și dezavantaje. Panourile fotovoltaice nu funcționează noaptea, deci e nevoie de baterii care să stocheze energia. Panourile solare pentru energia termică ne ajută sub forma furnizării de apă caldă, dar ele nu funcționează iarna, la aceiași parametri”, a susținut Cristian Athanasovici, BDM, Kawasaki Gas Turbine Europe, la conferința „Cogenerare pentru eficiență energetică și integrarea regenerabilelor”, organizată de Energynomics.

De asemenea, pompele de căldură au și ele limitări legate de nivelul de temperatură al resursei de energie primară, care poate fi aerul, apa sau căldura din pământ. În al doilea rând, compresorul pompei de căldură are nevoie de energie electrică, dar dacă este conectat doar la surse regenerabile, noaptea nu va putea funcționa.

Potrivit lui Athanasovici, ”efervescența” fondurilor europene acordate producției de energie din surse regenerabile nu se simte și în cazul producerii de energie în cogenerare, sector în care planurile europene ”nu sunt tocmai articulate”.

”Cogenerarea menține în funcțiune sistemele de energie electrică și cel de energie termică și ajută și resursele regenerabile. Trebuie doar să le integrăm cu cap și să le integrăm cu un mix de surse. E nevoie de cap de la modul în care facem reglementări, în care scriem ghidurile de finanțare, la modul în care gândim tehnic soluțiile pentru proiecte de energie regenerabilă. Este însă nevoie și de cunoaștere din partea beneficiarului unui sistem de energie regenerabilă. Cogenerarea nu este o soluție peste tot, așa cum nici panourile fotovoltaice nu sunt o soluție peste tot”, a precizat Athanasovici.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI CRISTIAN ATHANASOVICI

În același timp, nici hidrogenul nu este încă o soluție fezabilă. În opinia lui Cristian Athanasovici, abia după 2030 hidrogenul ar putea deveni o sursă consistentă de energie la nivel european sau global.

Conferința „Cogenerare pentru eficiență energetică și integrarea regenerabilelor” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: Chimcomplex, Electro-Service RB, ENGIE Romania, Horváth, Kawasaki Gas Turbine Europe GmbH.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *