Acasă » Interes general » Mediu » Cristian Bușoi: Transformarea este ireversibilă, trebuie să ținem cont de securitatea energetică

Cristian Bușoi: Transformarea este ireversibilă, trebuie să ținem cont de securitatea energetică

18 iunie 2021
Electricitate
Gabriel Avăcăriței

România trebuie să vadă în ce măsură anumite propuneri o pun într-o situație dificilă și trebuie să negociem, să venim cu propuneri, să folosim poziția noastră din Consiliu (C. European, n.r.) și poziția europarlamentarilor români pentru a ne spune apăsat punctul de vedere, dar, în același timp, trebuie să înțelegem că drumul este ireversibil și să înțelegem care sunt oportunitățile – sunt foarte multe oportunități care pot fi extrem de importante și pentru mediul de afaceri din România și pentru principalii actori ai industriei energetice, a spus europarlamentarul român Cristian Bușoi, în cadrul celei de a 7-a ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.

”Cea mai mare oportunitate o reprezintă fondurile europene, necesare pentru a face această tranziție posibilă, iar aici sunt cele direct alocate României…trebuie să avem proiecte bune și să le implementăm. Pilonul de energie din PNRR, proiectele care au impact asupra sistemului energetic din Fondul de Coeziune și evident, Fondul de Tranziție Justă, care este dedicat special acelor regiuni din România care sunt puternic dependente de cărbune, sau care au o industrie grea semnificativă….Există și alte oportunități direct la nivel european. Cred că este momentul să ne uităm cu mai multă atenție către proiectele și programele centralizate”, a afirmat membrul PPE.

”Vorbim de proiectele de interes comun, și în trecut anumite interconectări au fost finalizate prin acest instrument – Connecting Europe Facility. Știu că și Transelectrica și Transgaz au avut anumite programe și oportunități. Vorbim de programul Orizont Europa, acolo unde proiecte de cercetare și dezvoltare în domeniul hidrogenului, dar și al altor tehnologii noi, în domeniul tehnologiilor curate pot fi finanțate, și intrăm în consorțiu cu alte entități din alte țări europene. Vorbim, evident, de Fondul de Modernizare, care este extrem de important…În funcție de prețul certificatelor, evident că putem să ne gândim la o sumă foarte ambițioasă, unii experți vorbesc chiar de 10 miliarde de euro pentru următorii ani. Și ceea ce înseamnă Invest EU, urmașul Planului Juncker, dar cu totul diferit…anumite proiecte care țin de transformarea energetică pot fi finanțate. Cred că aceste oportunități, care țin de transformarea energetică, nu trebuie ratate sub nici o formă – ține doar de noi să ne organizăm, să le cunoaștem, să le înțelegem foarte bine”, a mai spus oficialul PPE.

Pentru proiectele pentru care există concurență la nivel european este nevoie de lobby, de o colaborare cu CE și BEI sau alte entități și instituții financiare.

”Va veni o perioadă foarte interesantă pentru sistemele energetice din uniunea Europeană. Transformarea este ireversibilă. Cred însă că tot ceea ce se decide la nivel european și are impact asupra statelor membre trebuie să fie fezabil din punct de vedere economic, să fie susținut cu studii de impact solide, să nu fie doar niște dorințe politice…Trebuie să nu uităm că nu putem pune în pericol locuri de muncă, dimpotrivă, trebuie să creăm locuri de muncă. Trebuie să ne gândim și la securitatea energetică – nu putem să fim și mai dependenți de anumite surse de energie din afara Uniunii…și trebuie să ne gândim la prețul și la povara pe care trebuie să o suporte în final cetățenii, consumatorii. Aici, în mod clar, tot ceea ce decidem trebuie să aibă în vedere faptul că nu putem să mergem către prețuri nesustenabile la energie pentru consumatori”, a adăugat Bușoi.

Ediția 2021 a Energy Strategy Summit a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul Automatica, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, E.ON România, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, FPPG, Greencells, Horvath & Partners, ING Bank, Hidroelectrica, MET România Energy, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Rolls Royce, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transgaz.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *