Performanța energetică este strâns legată de eficiența operațională, a subliniat Cristian Croitor, Managing Director la Claritech, la EnergynomicsTalks. Sunt cel puțin patru categorii de factori care stimulează interesul și accelerează acțiunile de eficiență energetică: programele cu finanțare europeană, standardele impuse la nivel de grup, abordarea top-managementului și programele guvernamentale.
Claritech constată un interes în creștere față de temele de eficiență energetică în anii din urmă, iar cel mai adesea acesta este rezultatul implicării conducerii de top – CEO, CIO sau CTO. “Aceștia impun anumite standarde și anumiți parametri care trebuie îmbunătățiți, în contextul unor bugete care trebuie reduse pentru un plus de eficiență a afacerilor. Am observat acest lucru în zona data-center unde există indicatori clari cu privire la consumul energetic, iar companiile multinaționale impun îmbunătățirea acestor indicatori în fiecare an”, a explicat Cristian Croitor.
În cazul clădirilor publice, “trebuie să fim mai pragmatici și avem nevoie de un program tip ‘Rabla’ pentru eficiență energetică”, susține Cristian Croitor. Un lucru bun este că în școlile renovate, de exemplu, au fost instalate sisteme de monitorizare și au rezolvat zona de BMS. “Unde putem ajuta noi este la agregarea și normalizarea datelor colectate, pentru a putea fi prezentate într-o manieră care să permită luarea unor decizii, eventual inclusiv în mod automat, pentru a fi evitată eroarea umană”.
Compania Claritech are o experiență de peste 14 ani în soluții pentru infrastructura de telecomunicații și pentru rețele IoT, în România, dar și în Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Cu o echipă de peste 30 de ingineri și tehnicieni, Claritech proiectează, instalează și integrează sisteme de monitorizare la distanță pentru managementul infrastructurii critice a centrelor de date, rețelelor retail, depozitelor logistice, cât și sisteme și rețele pentru monitorizarea poluării aerului (stații mobile pentru monitorizarea poluării cu particule sau rețele urbane de senzori pentru calitatea aerului).
„Putem livra soluții complete pentru toți cei care au responsabilități în zona de operare a infrastructurii orașelor, fie din zona publică sau privată. În plus, dispunem de o structură cu acoperire națională formată din echipe pentru instalare și mentenanță. Acest lucru ne permite să asigurăm servicii de integrare pentru mai mulți clienți, indiferent de zona geografică”, a mai spus Cristian Croitor.