Piața instalării de centrale de mari dimensiuni pentru producerea energiei din surse regenerabile se confruntă cu numeroase provocări, dar pentru WALDEVAR Energy, proiectele relevante încep în acest an, a declarat Cristian Dragomir, CEO-ul companiei.
„Proiectele relevante ca putere instalată și racordurile la liniile de 400 kV încep în acest an și se vor încheia în 2025, iar trendul este ascendent în continuare”, a spus Dragomir, cu ocazia Energy Strategy Summit 2024, organizat de Energynomics.
Totuși, în piață continuă să existe o serie de provocări. Una dintre acestea este insuficiența utilajelor grele folosite pentru transportul materialelor de construcție la locul unde se construiește o centrală electrică din surse regenerabile. De asemenea, există probleme legate de indisponibilitatea locurilor de cazare pentru muncitori.
„S-a terminat campania electorală, dar a început campania agricolă. Asta nu ar fi o problemă, dar toate utilajele grele sunt utilizate în această perioadă în sectorul agricol, iar asta este o provocare fantastică. Uneori te lovești de problema cazărilor muncitorilor. Și nu e posibil tot timpul să recuperezi ulterior timpul pierdut”, a adăugat Dragomir.
WALDEVAR Energy are în construcție proiecte de generare a energiei fotovoltaice de 270 MW, iar capacitatea anuală de construire a unităților solare a companiei a ajuns la 800 MW. Compania și-a crescut numărul de angajați la peste 600, din care 20% sunt expați. În acest an, va da în folosință proiecte de 267 MW, urmând ca în 2025 să fie livrați alți 600 MW. Totodată, din martie anul trecut până în prezent, compania a finalizat proiectarea pentru instalații solare de 67 MW și o stație de înaltă tensiune, și se uită cu interes către livrarea de soluții integrate în acest sector.
Energy Strategy Summit 2024 a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, ADC, Alive Capital, BayWa r.e, BCR, Best Tools Company, CRC Energy, Distribuție Energie Electrica Romania, DRI, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Energo Power, Enevo Group, Evryo, Exim Banca Românească, Hidroelectrica, Horvath, Huawei, Jinko Solar, Keno Energy, MET România Energy, Nofar Energy, Nuclearelectrica, OX2, Photomate, PNE, Polytrade, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, SolaX Power, TDP Partners, ThinkBlu Solution, Transelectrica, Vertis, WALDEVAR Energy. Cu susținerea Alexandrion Group, Mobexpert.
Parteneri strategici: ACUE, AFEER, AIIR, AHK România, ARPEE, CNR-CME, CRE, EFdeN, EPG, HENRO, FPPG, PATRES, ROMATOM, RPIA, RWEA, SAMER.
Parteneri media: CISOLAR, The Voice of Renewables