Acasă » Regenerabile » Cristina Prună: Investițiile eoliene offshore, dependente de deblocarea legislației

Cristina Prună: Investițiile eoliene offshore, dependente de deblocarea legislației

2 august 2021
Regenerabile
Gabriel Avăcăriței

Bogdan Tudorache

Investițiile eoliene offshore reprezintă o cale strategică pentru România de a-și atinge țintele viitoare pentru regenerabile, însă, din păcate, rămân blocate de câteva aspecte administrative, a declarat, pentru Energynomics, deputatul USR Cristina Prună.

Astfel, ”primul pas spre deblocarea investițiilor este elaborarea de către guvern a Planului de amenajare a spațiului maritim, care este de altfel și o obligație europeană”, un document care trebuie elaborat de un Comitet numit special în acest sens de către Guvern. În 2017, guvernul Grindeanu a numit acest comitet, printr-o Hotărâre de Guvern (HG), însă cu numele și prenumele componenților, persoane care nu mai fac acum parte din guvernare.

Guvernul actual ar fi trebuit să pregătească un nou HG de constituire a unui nou Comitet, aspect asupra căruia experții au atras deja atenția în cadrul Energy Strategy Summit, un eveniment organizat în urmă cu aproape două luni de Energynomics. Însă, deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat, susține Cristina Prună.

”Din câte știu, nu s-a întâmplat, am însă speranța că o să se întâmple în această vară. Ar fi păcat să ne blocăm într-o chestiune birocratică. Sunt o mulțime de companii interesate. Văd un proces mult mai amplu de consultare, de dezbateri, pentru a fi stabilite perimetrele unde ar putea fi dezvoltate astfel de proiecte”, susține Cristina Prună. După stabilirea perimetrelor va trebui emisă o lege-cadru, care să asigure stabilitatea și predictibilitatea legislativă atât de necesare investitorilor de termen lung.

În plus, sunt foarte mulți bani europeni pe care companiile ar putea să-I atragă în astfel de proiecte, pretabile în special pentru vehicule de finanțare precum Fondul de Modernizare.

”Știu că există interes și în piață. Procesul de finanțare e mult mai lung. Trebuie să venim cu acest Plan maritim, ulterior, cu cadrul legislativ și apoi să ne uităm la ce posibilități de finanțare sunt… Dacă ne uităm la fonduri europene, în mod clar, Fondul de Modernizare ar putea finanța astfel de proiecte. Există mai mulți investitori care ar veni aici cu resursele proprii și inclusiv băncile (comerciale – n.r.) ar finanța astfel de proiecte. Evident, trebuie să existe un cadru pentru asta. Sunt proiecte mari și de durată…Mai avem nevoie și de investiții în rețeaua de transport din regiune, deci este un proces de durată. De aceea ar fi bine să punem primele cărămizi acum…”, a mai spus Cristina Prună.

”Eolianul offshore este energia viitorului, se înscrie în Green Deal și Fit for 55. Am putea să ne îndeplinim țintele de energie regenerabilă inclusiv prin dezvoltarea de proiecte eoliene offshore”.

Autor: Gabriel Avăcăriței

Jurnalist experimentat atât în mass-media tradiționale, cât și în cele noi, Gabriel este redactorul șef al Energynomics din 2013. Excelentele sale abilități de comunicare, organizare a informației și editare sunt puse la treabă zi de zi, pentru a dezvolta proiectele platformei de comunicare Energynomics: site-ul, revista și evenimentele proprii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *