Acasă » Electricitate » Cristina Prună: Plafonarea prețurilor energiei a fost o soluție extrem de proastă

Cristina Prună: Plafonarea prețurilor energiei a fost o soluție extrem de proastă

26 iulie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Plafonarea prețurilor energiei a fost o soluție extrem de proastă, susține deputatul USR Cristina Prună, într-o postare pe Facebook.

”Industria românească se închide pe bandă rulantă. Mii de locuri de muncă se pierd din cauza creșterii prețurilor la energie și a incompetenței actualului guvern PSD-PNL. Soluția mult clamată de plafonare a prețurilor la energie a lăsat în urmă doar haos și disperare. Alum Tulcea își închide porțile și aproximativ 500 de oameni rămân fără loc de muncă. Alro are în plan să disponibilizeze alți 1.200 de salariați de la combinatul din Slatina, iar alte mari companii din industrie sunt în pragul disperării”, susține Cristina Prună.

”Acum se dovedește ceea ce am spus dintotdeauna: plafonarea prețurilor la energie a fost de fapt o soluție extrem de proastă. De ce? Pentru că a dus la creșterea artificială a prețurilor. Iar singurii care au dus povara prețurilor exorbitante au fost marii consumatori industriali. Și asta pentru că nu au beneficiat de niciun ajutor pentru a acoperi creșterile de preț la energie sub pretextul că se caută soluții separate pentru ei. De 4 luni se tot caută soluții, iar aceștia își închid porțile. Închiderea industriei – aceasta a fost marea ‘realizare’ a schemei de plafonare care a explodat prețurile prin ingineriile economice gândite numai de ministrul PNL Virgil Popescu și PSD”, se arată în postare.

”Astăzi, prețul pentru energia livrată în 2023 a trecut de pragul de 2.000 de lei/MWh. Deci haosul se rostogolește la vale, iar nota de plată pentru guvern se va tripla. Asta în condițiile în care pentru 9 luni din 2022 statul urmează să plătească 40 de miliarde de lei, deși nu ajută cu nimic industria.

Soluții logice ar fi existat și le-am propus într-un proiect de lege încă din octombrie anul trecut. Anume ca aceste companii să nu mai plătească taxe la stat în cuantumul a jumătate din creșterea prețului la energie, raportat la iulie 2021. Ar fi fost o măsură care ar fi ajutat enorm aceste companii încă de anul trecut și nu am mai fi ajuns în pragul închiderii lor astăzi. Asta pe lângă accesul la fondurile europene pentru ca aceste companii să investească în eficiență energetică, care să le reducă consumul de energie. Dar ministrul Energiei doarme! Și odată cu el cele 13 miliarde de euro, bani europeni, din fondul de Modernizare. Dezastrul creat va rămâne din păcate pe termen lung și el nu va putea fi reparat cu ușurință”, a conchis deputatul USR.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *