Decidenții din Parlamentul European și Consiliul European au ajuns la un acord cu privire la introducerea unor standarde pentru obligațiunile verzi europene (EuGB), precum și la orientări cu privire la transparența voluntară pentru emitenții de obligațiuni verzi, menite să prevină marketingul înșelător de tip „greenwashing” pe piața de obligațiuni sustenabile.
Conform noilor standarde propuse, emitenții care doresc să utilizeze denumirea “EuGB” vor trebui să respecte un set strict de criterii de investiții și transparență, inclusiv să se asigure că toate veniturile sunt investite în activități aliniate cu Taxonomia UE.
„Noul standard pe care îl stabilim va fi util atât pentru emitenții, cât și pentru investitorii în obligațiuni verzi”, a declarat Elisabeth Svantesson, ministrul de finanțe al Suediei, potrivit www.esgtoday.com. „Emitenții vor putea demonstra că finanțează proiecte ecologice legitime aliniate cu Taxonomia UE. Iar investitorii care cumpără obligațiuni vor putea să evalueze, să compare și să aibă încredere mai ușor că investițiile lor sunt sustenabile, reducând astfel riscurile pe care le ridică de ’greenwashing’.”
Comisia Europeană a lansat o propunere de regulament EuGB în iulie 2021, în cadrul unei serii de inițiative menite să promoveze un sistem financiar mai durabil și să contribuie la sprijinirea investițiilor necesare pentru a promova obiectivele climatice ale UE și la nivel global.
Scopul reglementărilor propuse privind obligațiunile verzi este să simplifice finanțarea investițiilor durabile prin stabilirea unui standard ridicat pentru modul în care companiile și guvernele pot utiliza obligațiunile verzi pentru a strânge bani pe piețele de capital, respectând în același timp standarde stricte de durabilitate și protejând investitorii în fața practicilor de tip greenwashing. Prin utilizarea etichetei EuGB, emitenții ar garanta că toți banii primiți vor fi direcționați către proiecte care respectă Taxonomia UE, vor oferi transparență deplină prin raportare amănunțită și vor angaja evaluatori externi pentru a asigura conformitatea.
Acordul include un cadru voluntar pentru obligațiunile legate de sustenabilitate și obligațiunile verzi care nu sunt emise cu desemnarea EuGB, despre care Comisia Europeană a declarat că va oferi pentru prima dată un model standardizat pentru a raporta informații cu privire la alinierea la Taxonomie a obligațiunilor verzi, reducând sarcinile administrative, atât pentru emitenți, cât și pentru investitori.
În ceea ce privește EuGB, acordul are oarece flexibilitate, permițând investiții de până la 15% în activități economice care respectă cerințele taxonomiei, chiar dacă vorbim despre sectoare care nu au încă stabilite criterii de taxonomie, precum sectorul nuclear.
Noile reguli stabilesc, de asemenea, un sistem de înregistrare și un cadru de supraveghere pentru auditorii externi ai obligațiunilor verzi europene, în ideea de a standardiza activitatea de verificare a evaluatorilor și creșterea încrederii în procesul de revizuire.
Normele urmează să fie trimise pentru confirmare la Consiliu și Parlamentul European și se vor aplica la 12 luni de la intrarea în vigoare.
Foto: Guillaume Périgois on Unsplash