Acasă » Electricitate » Criza din ianuarie a testat rezilienţa sistemului energetic şi funcţionarea pieţei

Criza din ianuarie a testat rezilienţa sistemului energetic şi funcţionarea pieţei

9 martie 2017
Electricitate
Niculae Havrileţ, Rodin Traicu
energynomics

Variaţiile de preţuri de pe piaţa de electricitate consemnate în luna ianuarie au scos în evidenţă elementele speculative ale unei burse, a declarat preşedintele ANRE Niculae Havrileţ, la o conferinţă organizată de publicaţia online energy-center, sub titlul „Lecţiile iernii 2016/2017”. Sistemul energetic a rezistat foarte bine în condiţii dificile, inclusiv datorită unui mix de generare variat, în care producătorii pe bază de cărbune au oferit serviciile de sistem necesare.

Preşedintele ANRE a subliniat inclusiv faptul că România a exportat electricitate în săptămânile de ger puternic, ceea ce arată că nu a existat o problemă de resurse energetice. Este unul dintre elementele principale care au făcut ca România să fie lăudată în ultimul raport al Comisiei Europene despre piaţa de energie, pentru rezilienţa sistemului energetic şi rolul de furnizor de stabilitate în regiune. „Speculanţii au pierdut”, a subliniat Havrileţ, iar preţurile au variat puţin spectaculos în prima lună a anului: în medie, preţurile din România au fost cu 3,5% mai mari decât media europeană (în prima săptămână din ianuarie), cu 18% mai mari (în a doua săptămână), cu 10% mai mici (în ultimele două săptămâni ale lunii).

Ionel Ilie, directorul general al CE Oltenia, a insistat asupra faptului că poziţia de salvator al sistemului energetic, în situaţii de criză, poate fi menţinută doar printr-o mai bună reglementare (secundară) a pieţei, care să permită nu doar echilibrarea financiară a companiei, ci şi realizarea unor ample investiţii în modernizare şi retehnologizare. „Este fals că producătorul pe bază de cărbune are preţuri de producţie mari”, a spus Ilie. CE Oltenia are un cost de producţie de 170 de lei pe MWh şi a reuşit în 2016 să obţină „un preţ de revenire de peste 190 de lei pe MWh”, în care sunt incluse veniturile din serviciile de sistem şi bonusul de cogenerare. „Am plătit în 2016 65 de milioane de euro pentru certificate CO2 şi încă 30 de milioane de lei pentru certificate verzi”, a anunţat Ionel Ilie. Din 2016, CEO are propriul broker de certificate de dioxid de carbon ceea ce îi permite să câştige câteva zeci de cenţi la fiecare certificat achiziţionat. Oficialul CEO s-a referit la câteva modificări de legislaţie secundară care s-ar impune pentru o piaţa corectă şi funcţională, în principal în segmentul licitaţiilor pentru servicii de sistem. Potrivit preşedintelui ANRE, acestea sunt în analiza Autorităţii.

Sistemul a rezistat, iar România a depăşit criza perioadei de ger, a sintetizat Niculae Havrileţ. Piaţa a funcţionat foarte bine, a mai spus şeful ANRE, care a subliniat că nu putem vorbi despre manipulare în piaţa de electricitate în condiţiile în care „nu există actori dominanţi, iar piaţa din România – OPCOM – este cuplată la pieţele regionale”.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energiei Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, prezent la dezbatere, a susţinut că totul a plecat de la concurenţa foarte mare care există în acest moment între furnizorii de energie din România.

“A fost un duş rece şi probabil nu a fost în totalitate vina lor. Unii traderi au intrat în insolvenţă, alţii se pregătesc să intre. Totul pleacă de la concurenţa deosebită care este în acest moment pe piaţă, de la marjele foarte mici şi de la faptul că au căutat soluţii. S-a mers la limită cu riscurile. O cauză este şi lipsa flexibilităţii pe piaţa angro”, a spus Lungu.

ANRE a controlat 18 firme şi au identificat pierderi totale de 440 de milioane de lei

Havrileţ a adăugat că au fost efectuate controale la 18 firme şi au fost identificaţi şapte-opt furnizori care au generat pierderi totale de 440 de milioane de lei pentru furnizorii de ultimă instanţă şi pentru operatorii de reţea, pierderi pe care aceştia vor trebui să le recupereze în instanţă. “Este prima dată când Autoritatea de Reglementare nu socializează aceste costuri. Ele sunt calculate în contul acestor traderi, care unii au dat faliment sau au intrat în insolvenţă în relaţia cu băncile care i-au finanţat”, a susţinut Havrileţ.

La mijlocul lunii februarie, ANRE a retras licenţele de furnizare traderilor Arelco Power şi Arelco Energy. Vineri, 10 martie, ANRE a publicat numele a cinci companii care nu și-au respectat obligațiile din contractele ȋncheiate pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU): Arelco Power, Energy Distribution Services, KDF Energy, Alpiq Romindustries  și Three Wings.

“Am finalizat mai multe controale, investigaţii şi am ajuns la concluzia că anumiţi traderi au acţionat greşit, punând în pericol contracte cu consumatori importanţi, generând elemente de cost pentru operatorii de reţea şi pentru furnizorii de ultimă instanţă. Acestor traderi li s-a retras licenţa de furnizare, li s-au dat amenzi şi considerăm că cel mai important lucru este că acel contract-cadru care se întocmeşte pe piaţa liberă – pentru că acele elemente au avut loc exclusiv pe piaţa liberă – considerăm că acele contracte-cadru trebuie făcute cu mai multe atenţie. Aşa cum atenţionăm de fiecare dată în comunicatele noastre lunare, consumatorii trebuie să fie foarte atenţi cu ceea ce înseamnă denunţul unilateral, atunci când furnizorul te lasă fără energie şi eşti obligat să cumperi de pe piaţa spot, o piaţă foarte scumpă, sau de pe piaţa de echilibrare. Considerăm că ar trebui înăsprite regulile care domină contractele-cadru în zona de furnizare a pieţei libere”, a spus şeful ANRE.

În ianuarie, preţul energiei a crescut pe piaţa spot şi a atins recordul istoric de 680 de lei pe MWh spre finalul lunii, triplu faţă de primele zile ale anului.

3 thoughts on “Criza din ianuarie a testat rezilienţa sistemului energetic şi funcţionarea pieţei”

  1. A fost manipulare dle. Presedinte . De ce spuneti ca au fost pierderi de 440Mil RON ? Cine a pierdut ? Au fost contracte comerciale ? Daca da , se supun legislatiei civile . ANRE nu este recuperator de creante .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *