Acasă » Electricitate » Cum să treci la alt furnizor de electricitate

Cum să treci la alt furnizor de electricitate

10 iulie 2015
Electricitate
energynomics

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), care reuneşte 46 dintre cele mai mari companii de profil din țară, a creat un ghid al clientului ce doreşte să se mute la un alt furnizor de electricitate, prin care, pas cu pas, se explică ce trebuie făcut, la ce trebuie să fiţi atenţi, ce avantaje şi dezavantaje aveţi.

Lista furnizorilor autorizaţi să livreze pe piaţa reglementată se găseşte pe site-ul ANRE. De aici vă alegeţi o firmă care activează în aria dumneavostră geografică. Îi scrieţi şi îi cereţi o ofertă de preţ. Prin lege, furnizorul de electricitate este obligat să vă răspundă în 21 de zile. Dacă preţul din ofertă vi se pare convenabil, puteţi negocia un nou contract.

Energia contează în proporţie de doar o treime în factură. Luând în calcul şi că 50% din energie se achiziţionează acum din piaţa liberă, ar rezulta că puteţi negocia într-o marjă de 1% până la 5% pentru un preţ final mai bun, după cum spune şi Ion Lungu, preşedintele AFEER.

Odată luată decizia de a vă muta la un alt furnizor, trebuie să îl notificaţi pe actualul că renunţaţi la contractul cu el. Este o decizie unilaterală, ce nu are nevoie de acordul furnizorului, şi se poate realiza chiar dacă înregistrați datorii scadente. Compania care vă livrează acum curent nu are decât să şi le recupereze prin metodele legale sau să le vândă unei firme de recuperări creanţe. După ce aţi notificat vechiul furnizor, puteţi semna contractul cu cel nou. De toate actele necesare se ocupă el.

Paşi de urmat, conform AFEER

Pasul 1 – contactezi mai mulţi furnizori pentru a obţine oferte diferite. Furnizorul de energie este obligat, prin lege, să îţi transmită o ofertă de furnizare în maxim 21 de zile. Apoi, evaluezi ofertele primite comparând preţul energiei, durata contractului, condiţiile de încetare a contractului, termenele şi modalităţile de plată.

Pasul 2 – alegi noul furnizor şi semnezi un contract cu acesta. Va trebui să trimiţi vechiului furnizor o notificare cu 30 de zile înainte de încetarea contractului, prin care îi vei aduce la cunostinţă că ai optat pentru un alt furnizor. Noul tău furnizor te va consilia în vederea demersurilor necesare schimbării contorului de energie electrică, dacă este cazul. În cazul în care se impune schimbarea contorului, vei suporta costurile aferente. Atenţie! Facturile de energie electrică trebuiesc achitate la zi.

Pasul 3 – noul tău furnizor va contacta toate părţile implicate în vederea citirii indexului contorului aferent datei efectuării schimbării furnizorului. Aceasta citire are drept scop stabilirea indexului pentru decontarea finală (indexul de reziliere contract) cu vechiul furnizor, index ce constituie totodată şi baza de la care decurg obligaţiile de plată a consumului de energie electrică către noul furnizor.

Pasul 4 – vei primi o factură pentru decontarea finală, pe care va trebui să o plăteşti în termenul de scadenţă. Verifică dacă această factură este corectă şi nu uita să compari indexul final facturat cu ultimul index citit şi indexul iniţial din această factură cu indexul final din factura anterioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *