Patru oferte au fost depuse, inclusiv de mari comercianți la nivel internațional, pentru achiziționarea cantității de 40.000 de tone de concentrat de cupru scoasă la licitație deschisă de Cupru Min Abrud, societate care exploatează zăcământul de la Roșia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României, conform Agerpres.
„Până azi (joi — n.r.), la orele 11,00 (n.r. — când era termenul limită) au fost depuse patru oferte”, a declarat directorul general al Cupru Min, Nicolae Turdean. Acesta a precizat că este pentru prima dată când au fost depuse atât de multe oferte, un lucru îmbucurător în contextul în care prețul cuprului e „îngrijorător de scăzut” față, de exemplu, anul trecut. Printre cei care participă la licitație se află „mari traderi internaționali”, a afirmat Turdean.
Conform acestuia, după deschiderea ofertelor, urmează verificarea eligibilității și se trece la evaluarea acestora, rezultatul final fiind cunoscut în câteva zile, după soluționarea eventualelor contestații. Criteriul de atribuire este oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic, durata contractului fiind de un an.
O primă licitație pentru atribuirea contractului de vânzare-cumpărare pentru concentratul de cupru, cea din 20 mai, când au fost doi înscriși, nu a fost adjudecată. Ulterior, procedura s-a reluat, iar data limită de depunere a ofertelor, respectiv 29 iunie, a fost prelungită cu încă șase zile.
Cupru Min, societate aflată sub autoritatea Ministerului Economiei, are ca obiect principal de activitate exploatarea și livrarea în forme specifice de resurse/rezerve de minereu cuprifer din perimetrul minier Roșia Poieni.
Înființată în 1977, sub denumirea de Sucursala Minieră Abrud, societatea a trecut în 2012 printr-o procedură de privatizare, care, însă, nu s-a finalizat.