Anul viitor va începe o reevaluare a Planului Național Energie-Climă (PNIESC) al României, iar în contextul discuțiilor referitoare la Pachetul Fit for 55, România își va majora ținta de regenerabile pentru anul 2030, a declarat pentru Energynomics secretarul de stat Dan Drăgan, în cadrul conferinței Ziua Energiei-Brașov, organizate de Repom și Patres.
”Nu aș putea să vă dau detalii în acest moment, dar cu siguranță România își va crește ținta (de la nivelul de 30,7% din prezent, pentru anul 2030). Totodată, să nu uităm că ne dorim realizarea Reactoarelor 3 și 4 – fără emisii de CO2. Există o discuție destul de aprinsă pe partea de taxonomie la Bruxelles și suntem convinși și observ o schimbare a percepției referitoare la nuclear, deoarece este destul de greu să ne atingem țintele din 2050 și fără gaz, și fără nuclear. Important pentru noi este de a pune în funcțiune, până la jumătatea acestei decade, capacități flexibile, care să ofere posibilitatea de a duce mai multă energie regenerabilă în rețea. Dar știm că cei aproape 6 GW pe care îi dorim instalați actualmente prin țintele asumate prin PNIESC sunt realizabili. Instrumentele de care beneficiarii vor avea nevoie vor fi puse la dispoziție către sfârșitul anului – începutul anului viitor”, a mai spus el.
”Nu putem să dezvoltăm partea de regenerabile fără să avem dezvoltarea de rețea. Este foarte important ca aceste capacități să fie amplasate acolo unde rețeaua permite în acest moment, pentru că dezvoltarea rețelei și întărirea ei are nevoie de o perioadă de timp, iar noile autorizații vor fi emise de către minister. Ajutăm în mod activ transportatorul național de electricitate de a avea acces și a-și putea realiza planul de investiții într-o măsură cât mai mare. Totodată, în perioada următoare vor începe și primele aplicări pe programul Electric Up – partea de e-mobility”, a adăugat Drăgan.
”Nu în ultimul rând, vom face o strategie a hidrogenului, o vom dezvolta…Ca mesaj, nu ne dorim off-the-grid producție de hidrogen din surse regenerabile, ci ne dorim ca această producție de hidrogen să acopere necesitățile industriei locale, să-și aducă un aport economic mai important pe partea de transport…dacă folosim energie regenerabilă, cu 54 kWh se poate produce 1 litru de hidrogen, și, transformând înapoi obținem 34 kWh…trebuie să o subvenționăm…dar mai întâi de toate, avem nevoie de capacități de producție on-the-grid”, a spus Drăgan.
Totodată, Ministerul are în lucru analiza legii eolianului offshore, iar un prim proiect-pilot ar putea fi lansat de Hidroelectrica.