Acasă » Electricitate » D. Drăgan: România își va tripla capacitățile de producție a energiei regenerabile până în 2030

D. Drăgan: România își va tripla capacitățile de producție a energiei regenerabile până în 2030

9 octombrie 2022
Distribuţie
energynomics

România ar urma să instaleze 10.000 de MW în noi proiecte de generare a energiei din surse regenerabile care vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și prin Fondul de Dezvoltare, ceea ce ar tripla nivelul față de capacitatea actuală de 5.000 MW. Totodată, urmează ca și capacitatea de interconexiune transfrontalieră a rețelei electrice de transport să fie majorată la 5.000 MW, am anunțat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul conferinței „Noul val de regenerabile”, organizate de Energynomics.

”Este pentru prima dacă când avem atâția bani la dispoziție și este pentru prima dată când elaborăm la minister ghiduri și scheme atât de complexe. Până în 2030 urma să avem încă 7.000 MW de energie regenerabilă conectați la rețea. Acum reevaluăm Planul Național de Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) și urmărim o nouă țintă. Astfel, pentru 2030, am majorat la minim 34% ponderea energiei regenerabile în total producție, față de cea anterioară, de 30%. Asta înseamnă 10.000 MW [nou-]instalați în unități regenerabile”, a declarat Dan Drăgan.

Practic, în 2030, puterea instalată în centrale electrice regenerabile ar urma să se tripleze, de la nivelul actual de 5.000 MW. Potrivit lui Drăgan, România urmărește a ”reașezare a sectorului de producție”, iar pentru a reuși acest lucru este nevoie să existe o rețea de transport și distribuție a energiei care să suporte noile capacități de generare, dar și capacități de echilibrare flexibile și eficiente pe gaz natural și hidro.

Prin PNRR, autoritățile au închis deja un apel de proiecte pentru unități eoliene și solare de 950 MW, cu un buget total de 500 milioane de euro, adresat producătorilor independenți și prosumatorilor. Potrivit lui Drăgan, au fost depuse proiecte cu o valoare de trei ori mai mare decât bugetul disponibil, iar semnarea contractelor este estimată să se producă spre finele anului. Un alt apel de proiecte deja închis vizează producția de hidrogen verde, iar în prezent ministerul energiei are în desfășurare un apel pentru proiecte de cogenerare de înaltă eficiență pentru sectorul producției de energie termică la nivel urban. Totodată, instituția urmează să lanseze un apel de proiecte pentru stocarea energiei, pentru dezvoltarea producției de baterii și panouri fotovoltaice.

Prin Fondul de Modernizare sunt deja alocate 2,5 miliarde de euro, o parte pentru instalarea a 750 de MW de panouri fotovoltaice de către CE Oltenia, iar 430 milioane de euro sunt alocate Transelectrica pentru întărirea rețelei de transport a energiei. Pentru rețelele de distribuție a energiei sunt alocate 1,1 miliarde de euro.

Fondul de Modernizare prevede și finanțarea unor capacități regenerabile cu o intensitate a ajutorul de stat mai mică de 15 milioane de euro. Ministerul dorește să includă în acest program, probabil în primăvara anului viitor, și capacități de generare mai mari, unde valoarea ajutorului de stat depășește acest prag de 15 milioane de euro. Totodată, spre finele anului 2023 ar urma să fie prezentate și propunerile ministerului privind contractele de diferență pentru generarea de energie din surse regenerabile.

”Aceste investiții sunt obligatorii pentru dezvoltarea sistemului energetic. Upgradarea rețelei de transport și distribuție nu este un proces facil, dar noi venim să le asigurăm operatorilor o sursă suplimentară de finanțare”, a adăugat secretarul de stat.

Conferința „Noul val de regenerabile” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, BCR, Eaton Electric, EnergoBit, EnergoPower, Enevo Group, Phoenix Contact, Photomate, REI Group, Simtel, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *