Nuclearelectrica operează într-un context care poate fi considerat propice, deși există o sumă de provocări. Totuși, acestea odată depășite, compania își poate întări poziția în sectorul producției de energie electrică și chiar în cel de asigurare a calității energiei consumate în România. Am discutat cu Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, despre dezvoltarea reactoarelor nucleare 3 și 4, despre obiectivele pe care le țintește firma în acest an, dar și despre chestiunile de securitate operațională pe care trebuie să le ia în considerare.
Cum progresează construcția reactoarelor nucleare 3 și 4?
Ca în orice proiect de investiţii, construcţia începe după finalizarea etapelor premergătoare, iar Nuclearelectrica se află încă în proces de finalizare a procedurii de selecţie de investitori, lansată anul trecut, ulterior aprobării de către Guvern a Strategiei de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 şi aprobării AGA. Faza actuală prevede negocierea Memorandului de implementare în comun a proiectului, adică a documentului-esenţă în derularea proiectului.
Prin urmare, într-un proiect de investiţii de o asemenea complexitate, atenţia acordată termenilor în procesul de negociere trebuie să fie majoră. Responsabilitatea managementului este să aibă un proiect solid și avantajos. După finalizarea acestei etape, Memorandumul va fi supus aprobării AGA şi se va trece la negocierea Actului Constitutiv şi Acordului Investitorilor pentru noua companie de proiect.
Trebuie să înţelegem importanța momentului actual, aceasta fiind baza pentru întreaga evoluţie ulterioară a proiectului. Nu analizăm şi decidem cu jumătăţi de măsură, ci cu toată responsabilitatea. Proiectul Unităţilor 3 şi 4 va da României dimensiunea europeană, înţeleasă exhaustiv: de la standarde de atins până la rolul regional, fie că ne place sau nu, îl susţinem sau nu, prin urmare Nuclearelectrica, parte activă, îşi doreşte un proiect gândit în complexitatea sa pe termen lung, care să returneze sistemului energetic şi consumatorilor beneficiile implicite.
Despre construcţie vom vorbi peste trei ani, adică ulterior structurării finanţării proiectului. În prezent, discutăm despre stabilirea coordonatelor continuării proiectului.
Care e relația cu Fondul Proprietatea, și de unde vine divergența de opinii pe dezvoltarea de noi capacități?
Fondul Proprietatea a avut un rol bine determinat în conturarea pieţei de capital din România prin susţinerea listării companiilor din portofoliul său, fapt valabil şi pentru Nuclearelectrica. Astăzi, Fondul este acţionar şi acţionează în sensul urmăririi intereselor sale de afaceri. Urmând acelaşi fir logic, relaţia cu Fondul Proprietatea este una absolut naturală. Ca în orice relaţie de afaceri, fiecare îşi urmăreşte îndeplinirea obiectivelor proprii sau comune. Este, de asemenea, firesc să existe divergențe pe anumite teme, dinamica de afaceri nu este constantă.
Ce rol vrea să aibă Nuclearelectrica în energie în următorii 10-15 ani? Va investi în cercetare?
Nuclearelectrica are o strategie bine definită pe termen lung, iar obiectivul central al acesteia vizează atingerea statulului de actor strategic pe piaţa de energie. În noul context european, şi mă refer la politicile şi strategia energetică europeană, context la care România a aderat, adică îndreptarea disfuncţionalităţilor de piaţă şi atingerea unor standarde care includ şi ţintele de decarbonizare, Nuclearelectrica deţine o serie de avantaje majore: sursă sigură şi stabilă, capabilă să livreze energie conform noilor standarde europene pe termen lung, de la obiectivele de mediu până la consumatorul final.
––––––––––––-
Articolul integral poate fi citit în numărul din martie 2015 al energynomics.ro Magazine.
Dacă vrei să primești gratuit numărul următor (iunie 2015), în format tipărit, scrie-ne la adresa [email protected], pentru a te include în lista de distribuție.