Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat luni seară pe Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier. USR e singurul partid dintre principalele trei grupări parlamentare care a avansat un nume pentru poziția de șef al guvernului. Dacian Cioloș are la dispoziție 10 zile pentru a obține sprijinul majorității parlamentarilor, iar primele analize indică faptul că are șanse minime să redevină premier, în condițiile în care imediat după desemnare, PNL, PSD și AUR au anunțat că nu îl vor susține.
Odată cu propunerea lui Dacian Cioloș, USR a publicat și un set de propuneri pentru un program de guvernare centrat pe angajamentele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). “Guvernul PNRR+ ar trebui să aibă ca linie roșie reformele agreate în PNRR și voința politică a partenerilor de a schimba România”, este precizat în documentul structurat în patru părți:
- Criza sanitară – măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei
- Criza prețurilor la energie
- Restanțele Coaliței – Măsuri agreate în programul de guvernare din decembrie 2020 restante / blocate în implementare și care trebuie reluate
- Reforme și investiții majore cuprinse în PNRR și modalități de implementare în viziunea USR
USR propune 4 măsuri urgente și 10 politici pe termen lung pentru reechilibrarea prețurilor la energie. Pe termen scurt, sunt avansate patru măsuri cu impact financiar:
- reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici pe o perioadă de 6 luni
- subvenții temporare pentru CET-uri
- credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze naturale
- exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic
Pe termen lung sunt avute în vedere accesarea celor peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare, bani europeni, de investit în noi capacități de producție disponibili pentru România și decăpușarea companiilor de stat din energie.
USR își propune permiterea contractelor bilaterale pe termen lung și eliminarea birocrației privind utilizarea terenurilor agricole pentru a debloca investițiile în noi capacități de producție regenerabile, precum și deblocarea programului „Casa Verde Fotovoltaice” și stimularea românilor să devină prosumatori. Reformarea Complexului Energetic Oltenia și finalizarea centralei pe gaz de la Iernut de către Romgaz sunt alte două acțiuni menite să amplifica capacitatea de producție de electricitate pe plan intern. Pentru prima dată într-un program politic apare ideea eliminării monopolului OPCOM de pe piața bursieră de tranzacționare a energiei electrice.
În fine, Marea Neagră este vizată în programul de guvernare al USR cu exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime, care depinde de modificarea legii offshore, și cu investițiile în proiecte eoliene offshore, pentru care este nevoie de construirea unui cadru administrativ și legislativ.
Dincolo de antipatiile personale, planul de guvernare include măsuri respinse clar de singurii parteneri de guvernare cu care USR (care deține 16% din mandatele de parlamentar) a anunțat că va purta negocieri. PNL (28%), aparent încurajat de președintele Iohannis a respins ideea eliminării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Aceeași poziție a fost exprimată de către UDMR (6%), al cărei grup parlamentar respinge și ideea revenirii la alegeri locale pentru primari în două tururi.