Acasă » Interes general » Dan Bota, Intesa Sanpaolo Bank: Deciziile de finanțare sunt influențate de direcțiile adoptate de mediul de afaceri

Dan Bota, Intesa Sanpaolo Bank: Deciziile de finanțare sunt influențate de direcțiile adoptate de mediul de afaceri

22 mai 2024
ESG
energynomics

Băncile reprezintă doar una dintre componentele lanțului economic, iar deciziile lor de finanțare sunt influențate de direcțiile adoptate de mediul de afaceri, a declarat Dan Bota, Head of Multinational Corporate Clients, Intesa Sanpaolo Bank.

„Băncile sunt doar o verigă în lanțul economic. Faptul că finanțăm o industrie sau alta șine de faptul că urmărim direcțiile pe care le adoptă economia”, a explicat el, cu ocazia conferinței “Digitalizare și eficiență energetică – Oradea”, organizate de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR.

Finanțarea proiectelor din sectorul energetic este guvernată de o serie de factori, începând cu fezabilitatea financiară a proiectului și continuând cu aspectele tehnice, riscurile legale și de oportunitate, precum și calitatea managementului implicat. Criteriile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) au devenit esențiale pentru asigurarea sustenabilității afacerilor pe termen lung. În sectorul energetic, care este strategic din multiple perspective, evaluarea riscurilor este vitală.

„Unul dintre riscurile majore identificate este cel legislativ. Un client menționa că într-un singur an au existat 17 schimbări legislative, uneori la intervale de doar două săptămâni”, a adăugat Bota.

Ultimii ani au subliniat importanța independenței energetice, mai ales în contextul crizelor sanitare și energetice. Independența energetică a devenit crucială pentru fiecare națiune, iar România se bucură de un mix de resurse unice în Europa, incluzând hidrocarburi, hidroenergie, fotovoltaice, energie eoliană, gaze naturale și energie nucleară. România are un mix energetic echilibrat, rar întâlnit în Europa. Aceasta oferă un avantaj strategic semnificativ, iar explorarea și utilizarea eficientă a acestor resurse sunt esențiale pentru dezvoltarea economică și pentru securitatea energetică.

Totodată, digitalizarea joacă un rol esențial în sectorul energetic, însă securitatea cibernetică a devenit la fel de importantă. Într-o lume din ce în ce mai conectată, protejarea infrastructurii energetice împotriva atacurilor cibernetice este crucială pentru asigurarea continuității și fiabilității serviciilor energetice, a mai spus Bota.

Conferința “Digitalizare și eficiență energetică – Oradea” a fost organizată de Energynomics, împreună cu Camera de Comerț Italiană pentru România – CCIpR, și cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, BCR, Celestica, CRC Energy, Datacor, Fortza.ro, ICAP CRIF, Intesa Sanpaolo Bank, Photon Energy, Polytrade Global, Unicredit Bank, WALDEVAR Energy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *