Acasă » Electricitate » Dan Drăgan: Nimeni nu va fi lăsat în urmă în tranziția energetică

Dan Drăgan: Nimeni nu va fi lăsat în urmă în tranziția energetică

11 iunie 2023
Electricitate
energynomics

Obiectivul  măsurilor și investițiilor care vor fi derulate în sectorul decarbonării este ca ”nimeni să nu fie lăsat în urmă” și ca energia care urmează să fie produsă să fie accesibilă tuturor utilizatorilor la prețuri suportabile, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan, în cadrul celei de-a noua ediții a Energy Strategy Summit, eveniment organizat de Energynomics.

”În 2030 vom avea 10 GW instalați în capacități noi de regenerabile, folosind toate tehnologiile. Un rezultat al acestor măsuri este ca nimeni să nu fie lăsat în urmă și ca accesul la o energie stabilă, sigură și accesibilă să fie garantat pentru toți utilizatorii. România susține neutralitatea climatică în 2050, lucru deja inclus în strategia pe termen lung prin care România și-a asumat ținte pentru 2030, 2040 și 2050 pe care suntem convinși că le vom atinge. Avem o claritate, o perspectivă a ce vrem să dezvoltăm și avem și instrumentele la dispoziție pentru prima dată în 30 de an”, a spus Drăgan.

Potrivit lui Drăgan, pentru prima dată în 30 de ani, România știe ce vrea să facă în domeniul energiei și are la dispoziție instrumentele necesare atingerii obiectivelor. La fel, România dispune și de fondurile necesare finanțării acestor obiective. Prin Fondul pentru Modernizare sunt disponibile 5,3 miliarde de euro, iar prin PNRR vor fi semnate, până la sfârșitul acestui an, contracte de un miliard de euro. Alte două miliarde de euro vor fi alocate pentru noi capacități de producție a energiei din surse regenerabile, iar până în toamnă urmează să fie lansate primele apeluri.

De altfel, pentru investiții în unități eoliene și fotovoltaice, instituțiile relevante au invitat deja peste 40 de companii să semneze contractele de finanțare. Alte investiții, finanțate atât prin PNRR, cât și prin fondul pentru Modernizare, vor fi derulate în sectorul producerii și distribuției de agent termic în zonele urbane, dar și pentru segmentele de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale și producția de hidrogen și energie nucleară.

”Au fost semnate deja primele contracte cu operatorii de distribuție pentru întărirea rezilienței și securității în funcționarea rețelelor. Este un apel deschis permanent pentru operatorii de distribuție. Prin aceasta vrem să dăm avânt și prosumatorilor”, a spus Drăgan.

De asemenea, gazul din perimetrul Neptun Deep urmează să înceapă să fie extras în 2026 sau 2027 și va fi folosit în unități flexibile și eficiente cu emisii reduse de carbon care vor fi pregătite pentru a utiliza gazul natural în amestec cu hidrogenul. Aceste unități vor fi puse în funcțiune la Iernut, Mintia și la CE Oltenia unde două SPV-uri (la Turceni și Ișalnița) vor cumula o putere instalată de 1,3 GW.

”Vedem gazul natural ca un combustibil de tranziție. Vrem ca în 2026-2027 să avem exploatarea eficientă și la capacitate maximă a Neptun Deep. Sper că luna aceasta vom avea noi informații pozitive despre dezvoltarea acestui proiect”, a mai spus secretarul de stat.

Energy Strategy Summit 2023 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul ABB, ASTRASUN Solar, BCR, CEZ Romania, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Electro Service RB, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enevo Group, E.ON, Finder, Huawei, MET România Energy, OMV Petrom, OX2 România, Phoenix Contact, Photomate, ProCredit Bank, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, Signify, Transelectrica, Taw Energy, Volt, WIKA, Wiren, Alexandrion Group, Aqua Carpatica, Klarmedia și Mobexpert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *