Dan Dragoș Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a anunțat în cadrul evenimentului Energy Forum – Regenerabile organizat joi, 11 mai, de Camera de Comerț Italiană din România (CCIpR) că România va înlocui capacitățile pe cărbune până în 2030 cu 10.000 MW de energie regenerabilă și curată, dar și prin utilizarea reactoarelor de mici dimensiuni (SMR) și a noilor capacități pe gaz, combustibil de tranziție atât de necesar pentru echilibrarea rețelei.
”Aceste date le găsim în revizia PNIESC, care este în derulare, și în anul acesta, în vară, vom avea prima dezbatere publică pe acest aspect”, a spus Dan Drăgan.
”Când vine vorba de regenerabile, ne bazăm pe toate tehnologiile…Sperăm ca legea eolianului offshore să fie gata în această vară și să fie prezentată Parlamentului spre adoptare. Ne dorim eolian onshore și offshore, fotovoltaic – toate categoriile – consumatori, producători independenți…Ne dorim hidro, inclusiv geotermal și bio-combustibil. Cum va face față rețeaua acestor provocări? Avem două surse mari de finanțare – PNRR, unde am avut un apel de proiecte pentru realizarea de noi capacități din surse regenerabile – sunt 600 de milioane de euro. Vă anunț că deja primii 250 de aplicați au primit clarificările solicitate și am chemat primii 20 la semnarea contractelor. În cursul acestei luni vom termina evaluarea tuturor acestor proiecte. Targetul este să avem minimum 950 MW instalați prin această măsură”, a adăugat Dan Drăgan.
”Am închis noi contracte pentru capacități de cogenerare de înaltă eficiență pentru termie urbană – sunt 300 de milioane de euro alocați pentru aceste investiții. Restul de bani vor veni din Fondul de modernizare, evaluat în acest moment undeva la peste 16 miliarde de euro. România are deja un loc de frunte, cu contracte semnate și sume aprobate de peste 5,2 miliarde de euro. În acest moment sunt contracte semnate pentru rețeaua de transport (a Transelectrica –n.r.) de peste 430 de milioane de euro și sperăm ca până la sfârșitul acestei săptămâni să semnăm și primele contracte pentru întărirea rețelei de distribuție. Suma alocată pentru rețele de distribuție este în acest moment de 1,3 miliarde de euro, din care 1,1 miliarde euro granturi și 200 de milioane de euro co-finanțare. Banii există și sperăm ca și perioada de implementare să fie foarte scurtă”, a mai spus Drăgan.
El a menționat că au fost aprobate linii de finanțare de 2 miliarde de euro pentru regenerabile.
”Sunt patru scheme, fiecare de câte 500 milioane de euro, pentru producția din surse regenerabile – una alocată pentru autoritățile publice, alte 500 milioane de euro pentru prosumatori persoane juridice, 500 de milioane de euro pentru producătorii independenți și alte 500 de milioane de euro pentru producătorii din segmentul agricol printr-o schemă derulată în parteneriat cu Ministerul Agriculturii”, a adăugat secretarul de stat.
”Anticipăm că undeva la jumătatea acestui an, deci în vara aceasta, să fim în măsură să lansăm și apelurile de proiecte…Vom lansa și un nou Ghid, mult mai flexibil”.