Furnizorii de energie şi-ar fi dorit să fie scoşi din schemele cu măsuri de sprijin pentru consumatori şi să se acorde un ajutor direct, dar s-a ales continuarea prin mecanismul de finanţare al furnizorilor şi ne-am dori ca în noua Ordonanţă să fie completate anumite articole, cu termene ferme de decontare, a declarat Dana Daraban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).
„Dacă ar fi să ne uităm spre viitor, ca o măsură, oportunitatea adoptării unui pachet pentru o perioadă mai lungă, o acceptăm. Vedem pe lângă criza energetică o criză geopolitică. Evoluţiile sunt greu de estimat. Suntem de acord că trăim o perioadă cu un grad de impredictibilitate mare şi este nevoie de o intervenţie vizavi de modul cum se intervine. Noi am fost într-un fel doritori să fim scoşi cumva din aceste scheme şi să se asigure un ajutor direct. Până la urmă s-a decis continuarea acestei scheme prin mecanismul de prefinanţare al furnizorilor, deci inţial prefinanţează furnizorii aceste scheme. Înţelegem, să spunem aşa, că s-a ales această variantă, dar ne dorim în continuare un flux rapid de decontare şi, o chestiune pe care am văzut-o în Ordonanţa proaspăt publicată în Monitorul Oficial, ne-am dori o completare a anumitor articole cu nişte termen ferme pentru decontare”, a spus Dana Daraban, potrivit Agerpres.
Ea a subliniat că furnizorii apelează de multe ori, pentru a finanţa aceste scheme, la împrumuturi, iar săptămâna trecută plăţile care trebuiau făcute către furnizori pe schema din sezonul rece 2021-2022 erau undeva la 20% din total prefinanţare.
„Suntem aproape de finalul lunii martie, ceea ce înseamnă finalul perioadei de implementare, cinci luni în care, prin decizia autorităţilor s-au pus în aplicare o serie de plafoane la preţurile finale şi completate cu o serie de măsuri de compensare pentru anumiţi beneficiari, în funcţie de anumite criterii stabilite de lege. Impactul bugetar estimat pentru aceste programe, estimare făcută de autorităţi, este de şapte miliarde lei, dacă îmi amintesc corect. În condiţiile în care membrii ACUE acoperă undeva la 60% din consumul de energie electrică şi 90% din consumul de gaze naturale aş putea să spun că membrii Federaţiei ACUE participă în mod substanţial la prefinanţarea acestei scheme. Suntem conştienţi de anumite impedimente care au intervenit în respectarea termenelor iniţiale stabilite de statul român, totuşi insistăm în ideea de a avea un flux mai rapid de decontare”, a punctat Dana Daraban.
Potrivit acesteia, România este printre puţinele ţări care au ales modul acesta de intervenţie, cu impact direct la furnizori şi distribuitori, majoritatea statelor membre UE promovând măsuri de reducere a componentei fiscale din factură.