Acasă » Electricitate » Dana Daraban: Plafonarea prețului energiei creează riscuri în întreaga piață

Dana Daraban: Plafonarea prețului energiei creează riscuri în întreaga piață

22 iunie 2024
Distribuţie
energynomics

Controlul statului asupra prețurilor finale ale energiei pune o presiune semnificativă pe furnizori și creează riscuri pentru întreaga piață energetică, a declarat Dana Daraban, Director Executiv al Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

„Suntem încă în faza de control a prețului final al energiei, iar presiunea pe cash flow-ul furnizorilor creează un risc pentru întreaga piață. Asumarea statului lipsește și statul a pus presiune pe furnizori. Plățile efective ale statului către furnizori pentru compensarea creșterilor de preț sunt abia la nivelul lunii august 2023”, a explicat Daraba cu ocazia Energy Strategy Summit 2024, organizat de Energynomics.

Schema de plafonare a prețurilor ar trebui să se încheie în martie 2025, moment pentru care statul ar trebui să elaboreze un pachet legislativ corect pentru a ajuta consumatorii vulnerabili. Potrivit lui Daraban, problema principală rămâne lipsa de acțiune flexibilă și lipsa deciziilor bazate pe criterii obiective care să permită intervenții adecvate în timp real.

„Așa cum era de așteptat, orice intervenție pe piața liberă are și efecte nefavorabile, iar după modul în care s-a reglementat nu este o surpriză că vom avea astfel de efecte. Avem încă o schemă destul de greoaie și birocratică. Ce a lipsit acestei scheme a fost flexibilitatea de a ajusta nevoile în funcție de evoluția pieței”, a adăugat ea.

Dana Daraban a subliniat, de asemenea, importanța perioadei a cincea de reglementare pentru tranziția energetică în sectorul de distribuție a energiei, cu implicații directe asupra obiectivelor asumate de România. „Dublarea ponderii energiei regenerabile până în 2030 va depinde foarte mult de cum vor arăta sistemele de distribuție și transport al energiei”, a concluzionat ea.

Energy Strategy Summit 2024 a fost organizat de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ABB, ADC, Alive Capital, BayWa r.e, BCR, Best Tools Company, CRC Energy, Distribuție Energie Electrica Romania, DRI, Eaton Electric, Electrica Furnizare, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Energo Power, Enevo Group, Evryo, Exim Banca Românească, Hidroelectrica, Horvath, Huawei, Jinko Solar, Keno Energy, MET România Energy, Nofar Energy, Nuclearelectrica, OX2, Photomate, PNE, Polytrade, Renomia Gallagher, Romgaz, Schneider Electric, SolaX Power, TDP Partners, ThinkBlu Solution, Transelectrica, Vertis, WALDEVAR Energy. Cu susținerea Alexandrion GroupMobexpert.

Parteneri strategici: ACUE, AFEER, AIIR, AHK România, ARPEE, CNR-CME, CRE, EFdeN, EPG, HENRO, FPPG, PATRES, ROMATOM, RPIA, RWEA, SAMER.

Parteneri media: CISOLARThe Voice of Renewables

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *