Acasă » Regenerabile » Biomasă » Danemarca: energia verde, cel mai bun mod de a sancționa Rusia

Danemarca: energia verde, cel mai bun mod de a sancționa Rusia

3 octombrie 2014
Biomasă
energynomics

O decizie a Uniunii Europene de a reduce consumul de combustibil și de a crește energia regenerabilă ar fi o sancţiune mai bună pentru Moscova decât altele, întrucât UE ar arăta clar că vrea să reducă dependența de gazul rusesc pe termen lung, a declarat ministrul de externe al Danemarcei.

Într-un interviu telefonic, Martin Lidegaard a declarat pentru Reuters că majorarea sau limitarea sancţiunilor asupra Moscovei nu ar putea avea efectul scontat.

În schimb, Lidegaard crede că problema din Ucraina ar trebui să determine UE să ia măsuri pe termen lung în relaţia cu Rusia.

Reglementările UE pentru anul 2030 în domeniul climei şi energiei ar trebui să servească drept un mesaj clar că Europa se pregăteşte să renunţe la combustibilul rusesc.

„În acest moment, cred că regimul actual (de sancţiuni-n.t.)este cel potrivit. Nu cred că ar trebui să se renunțe la el”, a spus Lidegaard referitor la sancțiunile UE.

„Dar un pachet climatic şi energetic ambițios, care ar avea un impact asupra investițiilor, creat acum, când toată lumea știe că se îndreaptă în altă direcție, ar fi o acțiune non-agresivă, mai eficientă decât a crea noi sancțiuni. Acesta ar fi modul corect de a trimite un semnal ferm.”

Comisia Europeană a trasat în luna ianuarie politica privind clima și energia pentru 2030 și summitul liderilor UE de la sfârşitul acestei luni va încerca să obțină un acord comun al tuturor celor 28 de state membre.

Oficialii Comisiei au declarat că se aşteaptă la un acord privind un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% comparativ cu nivelul din 1990, de creștere a eficienţei energetice cu 30% în mediul de afaceri, și de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile la 27%. Unii spun că acestă cifră ar putea fi rotunjită la 30%.

Danemarca este cotată ca fiind unul dintre cele mai ambițioase state membre din punct de vedere ecologic și Lidegaard a declarat că speră să se ajungă la o înţelegere, deşi va fi dificil.

Polonia, de exemplu, cu dependență mare de cărbune intensiv în dioxid de carbon, este încă „probabil, țara cu cele mai multe dificultăți”, a declarat Lidegaard, fost ministru danez al Energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *