Acasă » Petrol și Gaze » Daniel Apostol, ROPEPCA: Declinul rezervelor de petrol și gaze poate fi inversat prin investiții

Daniel Apostol, ROPEPCA: Declinul rezervelor de petrol și gaze poate fi inversat prin investiții

energynomics

Declinul rezervelor de petrol și gaze poate fi inversat prin menținerea și chiar creșterea nivelului de investiții atât în descoperiri noi, cât și în revigorarea unor câmpuri mature, dar statul român trebuie să folosească intelligent toate mecanismele de care dispune pentru a nu alunga investitorii privați, a declarat Daniel Apostol, Secretar General al Asociației petroliere ROPEPCA, la Realitatea TV.

“Petroliștii și cei din explorarea și exploatarea zăcămintelor de gaz constată că există un declin al rezervelor pe care le deținem. România are așa-numitele zăcăminte mature, în exploatare de zeci de ani. Potrivit experților, declinul rezervelor ar fi de 10%/an la petrol și între 10 și 15% la gaz natural, ceea ce înseamnă că în 10 ani România și-ar epuiza actualele rezerve de petrol și în 15 ani cele de gaze. Alternativa consumului până la epuizarea rezervelor este realizarea de investiții majore în descoperirea de noi zăcăminte și în exploatarea zăcămintelor marginale sau mature, cărora să li se crească productivitatea”, a declarat reprezentantul ROPEPCA.

Statul român nu investește direct în forarea și operarea sondelor de petrol și de gaz, dar are la dispoziție mecanismele necesare pentru atragerea de investiții, a arătat Daniel Apostol. O strategie energetică fundamentată pe încurajarea investițiilor devine un pilon fundamental al dezvoltării economice a țării, a explicat el.

“În primul rând, investițiile pot fi atrase prin felul în care este concepută strategia energetică, dacă acest document va fi gândit pe o filosofie de încurajare a investițiilor noi în sectorul energetic. În al doilea rând, pachetul legislativ și de reglementare poate fi o barieră sau poate fi o cale de încurajare și de sprijinire a proiectelor în derulare. Cuvântul „investiții” este un cuvânt-cheie pentru dezvoltarea economică a întregii țări”, a declarat Daniel Apostol.

Abordând subiectul trecerii de la strategiile cuprinse într-un document la măsuri concrete, Daniel Apostol a precizat: “Sunt încrezător că acest document (Strategia Energetică Națională – n.r.) va fi un rezultat corect al colaborării dintre grupele de lucru pe diversele sectoare și subsectoare din domeniul energetic la care a participat și ROPEPCA. Acest document va putea să prindă viață în primul rând prin reformă. Felul în care este construit statul român (A.N.R.M., alte agenții, guvern, ministere) este anacronic. Este nevoie de a reforma structurile statului esențiale în derularea de proiecte de investiții.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *